Lokale energiecoöperaties windenergie op land | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Lokale energiecoöperaties windenergie op land

08-03-2019

Een lokale energiecoöperatie is een collectief van bewoners die gezamenlijk initiatieven opzetten om duurzame energieprojecten van de grond te krijgen. Betrokkenheid van lokale energiecoöperaties bij de ontwikkeling van windparken is de laatste jaren sterk in opkomst. Er zijn nu al meer dan 500 coöperaties met 35.000 à 40.000 leden actief en het aantal is groeiende.

Lokale energiecoöperaties zijn op democratische leest geschoeid: de leden nemen samen beslissingen over initiatieven, besluiten en investeringen. Coöperaties kunnen verschillende rollen vervullen bij de ontwikkeling van een windpark: ontwikkelaar, financier of een combinatie van beide. Sommige coöperaties pakken dit geheel zelfstandig op, weer andere werken bijvoorbeeld intensief samen met een commerciële windprojectontwikkelaar.

Coöperaties organiseren lokale betrokkenheid en maken acceptatie en steun voor energieprojecten zichtbaar. Zo bezien worden zij steeds belangrijker op het speelveld van duurzame energie.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.