Windenergiegebied Hollandse Kust (west) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Windenergiegebied Hollandse Kust (west)

05-02-2021

Het windenergiegebied Hollandse Kust (west) ligt 28,6 zeemijl (53 kilometer) van de Nederlandse westkust. Binnen het windenergiegebied liggen 2 kavels: HKW VI en VII. Voor de vergunning voor de ontwikkeling van het windenergiegebied Hollandse Kust (west) gaat de Nederlandse overheid een tender uitschrijven.  

De totale oppervlakte van de kavels binnen het windenergiegebied (inclusief de onderhouds- en veiligheidszones) bedraagt circa 176 km2. Hollandse Kust (west) gaat 1.400 MW aan stroom leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Netbeheerder TenneT gaat 2 platforms met 2 netaansluitingen binnen het windenergiegebied plaatsen.

Ontwerp-kavelbesluiten

De ontwerp-kavelbesluiten ten behoeve van het windenergiegebied Hollandse Kust (west) kavels VI en VII zijn ter inzage gelegd vanaf 5 februari 2021.

Planning

Ontwikkelaars van windparken op zee kunnen een vergunning aanvragen voor de ontwikkeling van Hollandse Kust (west). Naar verwachting wordt de tender gepubliceerd in het 3e kwartaal van 2021. Het windpark zal in 2025/2026 gereed zijn.

Update tender HKW

Op 16 april 2021 gaven wij met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een presentatie (pdf) aan de sector over de tender Hollandse Kust (west).

Workshop

Op 27 oktober 2020 vond de online workshop 'Dutch Offshore Wind Energy voor windparkontwikkelaars en andere marktpartijen' plaats. In deze workshop werd een stand van zaken gegeven over onder andere de planning voor de komende tender van het windenergiegebied Hollandse Kust (West), de net op zee aansluiting, de kavelbesluiten, de locatiestudies en het beleid voor wind op zee.

De presentaties en de terugkijklink van de workshop is beschikbaar vanaf 2 november op offshorewind.rvo.nl

Studies naar beschikbare locaties

RVO heeft ter voorbereiding op deze procedure diverse studies laten uitvoeren in het windenergiegebied. Alle studies en onderzoeken naar beschikbare locaties worden gepubliceerd op de website Offshorewind.rvo.nl.

Meer weten?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rond dit windenergiegebied? Schrijf u dan in voor nieuwsbrieven, uitnodigingen voor workshops en webinars. Stuur hiervoor uw contactgegevens naar woz@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.