Veelgestelde vragen Lokale duurzame energie-initiatieven | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen Lokale duurzame energie-initiatieven

Op deze pagina leest u de meestgestelde vragen over Lokale duurzame energie-initiatieven.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik informatie vinden over de energietransitie op lokaal niveau?

Bekijk lokale gegevens in de Klimaatmonitor.

Hoeveel lokale energiecoöperaties zijn er in Nederland?

Er zijn ruim 300 lokale energiecoöperaties in Nederland. In de Lokale Energiemonitor kunt u meer informatie vinden over de grootte en impact van de lokale energiesector.

Is er een lokale energiecoöperatie actief in mijn gemeente?

In de Lokale Energiemonitor kunt u opzoeken welke lokale energiecoöperaties bij u in de gemeente actief zijn.

Hoe werkt de postcoderoos?

U kunt informatie vinden over de postcoderoos op Financieren van lokale energie-initiatieven.

Komt mijn lokale energiecoöperatie in aanmerking voor SDE+?

Uw lokale energiecoöperatie kan in aanmerking komen voor SDE+ als de energiecoöperatie zelf duurzame energie opwekt  (Biomassa, Geothermie, Wind, Water of zonne-energie). Meer informatie kunt u vinden op Stimulering Duurzame Energieproductie.

Welke juridische mogelijkheden heeft een gemeente om ruimte te bieden aan coöperaties voor lokale opwek van duurzame energie?

In de Folder Locaties voor energiecoöperaties en Rapport Locaties voor Coöperaties krijgt u hierover informatie. U vindt de downloads op Publicaties Lokale duurzame energie initiatieven.

Wat zijn de resultaten van de evaluatie van de salderingsregeling?

Het ministerie van Economische Zaken heeft de salderingsregeling geëvalueerd. In het rapport Historische impact van salderen kunt u de resultaten van deze evaluatie lezen.

Blijft de salderingsregeling van kracht na 2020?

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Met de salderingsregeling kunt u de stroom die u met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, aftrekken van het eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. Dit staat in de Kamerbrief van 25 april 2019

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Huishoudens en bedrijven krijgen elk jaar minder belastingvoordeel voor teruglevering aan het net. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvangt u alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen. Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 7 jaar verwacht.

Waar kan ik informatie vinden over windenergie op land?

Kijk op Wind op land.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.