Zonnewarmte | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zonnewarmte

28-01-2021

De techniek waarbij we energie van zonlicht omzetten in warmte is zonnewarmte. We passen dit vaak grootschalige toe. Bijvoorbeeld om een warmtenet te voeden of een industrieel proces.

Voor kleinschalige toepassing in een gebouw doen we dat door tapwater of ruimtes te verwarmen. De bekendste toepassing is de zonneboiler voor warm tapwater.

Techniek

Een systeem voor zonnewarmte bestaat meestal uit een zonnecollector. Deze vangt zonlicht op en zet dit om in warmte. Dat is meestal voor warm water. De energie wordt meestal opgeslagen in een voorraadvat. Van daaruit wordt het gebruikt voor de toepassing.

Toepassingen

De zonneboiler

In een zonneboiler wordt de warmte gebruikt om warm tapwater te maken. Deze techniek vindt vooral toepassingen in gebouwen waar ook een grote warmtapwatervraag is, zoals in woningen. Grote zonneboilers zijn ook te gebruiken voor industriƫle toepassingen.

De zonneverwarmingsinstallatie

Dit is vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat. Daardoor wordt warmte geleverd voor de ruimteverwarming. Het wordt ook wel zonneboilercombi genoemd. De dekking van de vraag voor ruimteverwarming is vooral in het voor- en naseizoen. In Nederland is in het stookseizoen de instraling van de zon te gering. Daarom is een grote dekkingsgraad niet te bereiken.

Zwembadcollectoren

Voor openluchtzwembaden is er een eenvoudige zonnecollector beschikbaar. Die heeft geen afdekking en is geschikt is voor de lage temperatuur. Die is nodig om een openluchtzwembad te verwarmen. De collector is eenvoudig. De kosten blijven daarom beperkt. Dit is een rendabele toepassing voor openluchtbaden. Voor overdekte baden is in de winter een hogere temperatuur nodig. De zwembadcollectoren leveren dan een te beperkte bijdrage. Voor het douchen in zwembaden is een gewone zonneboiler voldoende.

Zonthermische daken

Bij installaties met warmtekoudeopslag is het vaak nodig om extra warmte in de bodem op te slaan. Hiervoor is een eenvoudig type zonnecollector ontwikkeld. Het is mogelijk om die te integreren met de dakbedekking. Dit wordt een zonthermisch dak genoemd.

Drogen met luchtcollectoren

De warmte van de zon kan ook gebruikt worden in luchtcollectoren. Dit is vooral interessant voor het drogen van agrarische producten. Er zijn diverse installaties gerealiseerd voor het drogen van bloembollen.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.