Service menu right

Zonnewarmte

Zonnewarmte is een techniek waarbij de energie van het zonlicht wordt omgezet in warmte voor toepassing in een gebouw of bedrijf.

De bekendste toepassing is de zonneboiler, waarin de warmte wordt gebruikt voor het maken van warmtapwater.

Techniek

Een systeem voor zonnewarmte bestaat meestal uit een zonnecollector die het zonlicht opvangt en omzet in warmte, meestal warm water. De energie wordt doorgaans opgeslagen in een voorraadvat en van daaruit gebruikt voor de toepassing.

Toepassingen

De zonneboiler

In een zonneboiler wordt de warmte gebruikt om warm tapwater te maken. Deze techniek vindt vooral toepassingen in gebouwen waar ook een grote warmtapwatervraag is, zoals in woningen. Grote zonneboilers zijn ook te gebruiken voor industriƫle toepassingen.

De zonneverwarmingsinstallatie

Dit is vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat, waardoor er ook warmte geleverd kan worden voor de ruimteverwarming. Het wordt ook wel zonneboilercombi genoemd. De dekking van de vraag voor ruimteverwarming is vooral in het voor- en naseizoen, omdat in Nederland in het stookseizoen de instraling van de zon te gering is om een grote dekkingsgraad te bereiken.

Zwembadcollectoren

Voor openluchtzwembaden is er een eenvoudige zonnecollector beschikbaar die geen afdekking heeft en geschikt is voor de lage temperatuur die nodig is om een openluchtzwembad te verwarmen. Doordat de collector eenvoudig is, kunnen de kosten beperkt blijven en is dit een rendabele toepassing voor openluchtbaden. Voor overdekte baden is in de winter een hogere temperatuur nodig. De zwembadcollectoren kunnen dan maar een beperkte bijdrage leveren. Voor het douchen in zwembaden kan een gewone zonneboiler gebruikt worden.

Zonthermische daken

Bij installaties met warmtekoudeopslag is het vaak nodig om extra warmte in de bodem op te slaan. Hiervoor is een eenvoudig type zonnecollector ontwikkeld die geĆÆntegreerd kan worden met de dakbedekking. Dit wordt een zonthermisch dak genoemd.

Drogen met luchtcollectoren

De warmte van de zon kan ook gebruikt worden in luchtcollectoren. Dit is vooral interessant voor het drogen van agrarische producten. Er zijn diverse installaties gerealiseerd voor het drogen van bloembollen.

Beleid

De Nederlandse overheid stimuleert de toepassing van zonnewarmte in de gebouwde omgeving. Hier ligt het accent op zo veel mogelijk meters maken. De doelstellingen uit Schoon & Zuinig zijn voor zonnewarmte uitgewerkt in het subsidieprogramma Duurzame Warmte.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.