Duurzame bedrijventerreinen | RVO.nl

Service menu right

Duurzame bedrijventerreinen

22-03-2021
Wilt u aan de slag met een collectieve aanpak om bedrijven op een bedrijventerrein te helpen met energie besparen en verduurzamen? Ontdek hoe andere bedrijventerreinen het aanpakken en wat samenwerking ondernemers en maatschappij oplevert.
 
U vindt hier praktische informatie waarmee u direct aan de slag kunt. Denk aan stappenplannen, praktijkverhalen, subsidies en de wettelijke verplichtingen waarmee u rekening moet houden.

Met deze informatie over duurzame bedrijventerreinen richten we ons op ondernemersverenigingen, ondernemersfondsen, ontwikkelingsmaatschappijen, parkmanagers en gemeenteambtenaren.

Collectieve aanpak

Verduurzaming van een bedrijventerrein vraagt om een collectieve aanpak. Dat betekent een samenwerking tussen ondernemers(vereniging), vastgoedeigenaren, leveranciers, adviseurs en de overheid. Een collectieve aanpak begint met het vastleggen van een gezamenlijke ambitie van stakeholders en het bepalen hoe u de organisatie ervan financiert.

Collectieve aanpak bij verduurzaming van een bedrijventerrein

Wet- en regelgeving

Wetchecker energiebesparing

Alle ondernemers hebben te maken met energiebesparingsverplichtingen. Ook de ondernemers op uw bedrijventerrein. Met de Wetchecker energiebesparing checken ze hoe ze aan de verplichtingen kunnen voldoen.

Het gaat over de verplichtingen van de Wet milieubeheer, de auditplicht volgens de Europese richtlijn energie efficiëntie (EED), de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) en Energielabel C voor kantoren.

Ga naar de wetchecker energiebesparing en bekijk ook:

Naast wet- en regelgeving voor energiemaatregelen kan de Wet Natuurbescherming relevant zijn wanneer op bedrijventerreinen wordt gewerkt aan verduurzaming.

Subsidies en financiering

In de subsidiewijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. RVO voert deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse ministeries en de Europese Unie. Bekijk het overzicht van financieringsmogelijkheden op uw bedrijventerrein.
 
Ook andere overheden bieden financiering voor uw duurzame maatregelen. Ga hiervoor naar www.publiekeenergiefondsen.nl

Feiten en cijfers

Hoeveel bedrijventerreinen zijn er in Nederland en hoeveel energie verbruiken zij? En wat hebben bedrijventerreinen nodig om collectief hun energiehuishouding te verduurzamen? Bekijk het in onze overzichten.

Feiten en cijfers duurzame bedrijventerreinen

In de praktijk

Bedrijventerreinen spelen een belangrijke rol bij de energietransitie en verduurzaming van Nederland. Bekijk de aanpak van verschillende bedrijventerreinen verspreid over heel Nederland. Van meer dan 7 bedrijventerreinen zijn de ervaringen beschreven.

Meer informatie uit de praktijk vindt u op onderstaande webpagina's:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.