Financiële ondersteuning elektrisch rijden

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen brandstofkosten, u kunt ook profiteren van belastingvoordelen en subsidies. Zo wil de overheid bedrijven en consumenten prikkelen om elektrisch vervoer aan te schaffen.

Bpm

Bpm is de belasting van personenauto's en motorrijwielen. U betaalt dit als u een nieuwe auto in Nederland koopt of naar Nederland importeert. De CO2-uitstoot in gram/km bepaalt het bpm-bedrag voor personenauto’s. Volledig elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en zijn vrijgesteld van bpm. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Belastingvoordeel

Voor bedrijven gelden fiscale voordelen die elektrisch rijden aantrekkelijk maken. De MIA (Milieu Investeringsaftrek) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Zo kunnen bedrijven voordelig investeren in elektrische en hybride voertuigen of een oplaadpunt.  

Motorrijtuigenbelasting (mrb)

Bezitters van een volledig elektrische personenauto (met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer) zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer geldt een halftarief; oftewel de helft van de normaal verschuldigde mrb. Het betreft in de praktijk (semi-)elektrische auto’s met bijvoorbeeld een range extender of plug-in hybride-uitvoering. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Belastingdienst.

Bijtelling voor leaserijders

Wanneer u een auto least moet u belasting betalen, de zogenaamde bijtelling. Rijdt u in een milieuvriendelijke auto? Dan is de bijtelling voor het privégebruik van die auto lager. Hoeveel de bijtelling precies is, hangt af van het moment waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven voor de auto. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

De publicatie EV-wijzer - Stop de stekker in uw wagenpark geeft voorbeelden en best practices van leasebeleid dat goed gebruik van plug-in-voertuigen bevordert.

Subsidie

Naast belastingvoordelen zijn er soms ook lokaal of regionaal subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch.

Service menu right