Voordelen elektrisch rijden voor de economie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Voordelen elektrisch rijden voor de economie

11-06-2020

Er is in Nederland een sterke bedrijfssector ontstaan rondom elektrisch vervoer. De goede internationale positie van Nederland op het gebied van elektrisch vervoer draagt bovendien bij aan een sterke economische positie.

Nederland behoort tot één van de wereldwijde koplopers op het gebied van elektrisch vervoer. Er is een hoog marktaandeel nieuw verkochte elektrische auto’s, Nederland heeft het hoogste aantal (semi)publieke laadpunten van Europa. En op het terrein van open ICT-standaarden voor laadinfrastructuur en slim laden behoort Nederland tot de top.

Nederlandse bedrijven profiteren van deze positie. Het aantal banen in de sector is flink gestegen. En de omzet van de EV-sector (Elektrisch Vervoer) steeg met 44% en schoot in 2019 voor het eerst ruim door de grens van 1 miljard euro.

Kansen voor bedrijfsleven

De Rijksoverheid wil de economische positie van Nederland op het gebied van elektrisch vervoer versterken. De bedrijvigheid in Nederland op het gebied van elektrisch vervoer is vooral gerelateerd aan de volgende deelsectoren:

  • Nieuwbouw en ombouw van voertuigen
  • Laadinfrastructuur en smart grids
  • Aandrijftechniek en componenten
  • Diensten
Wij onderzoeken met regelmaat de stand van zaken voor het verdienpotentieel van elektrisch vervoer.

Infographics elektrisch vervoer

In de grafiek geven we een onverminderde groei weer van de sector elektrisch vervoer. Eind 2018 is het aantal rechtstreeks EV-gerelateerde banen toegenomen tot 4.920 FTE. De omzet van de EV-sector is in 2017-2018 met 44% gestegen en schiet ruim door grens van 1 miljard euro.

 

 

 

Nederlandse bedrijven zijn wereldwijd actief op het gebied van elektrisch vervoer. In Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld is Heliox actief, in België heeft Portliner een elektrisch containerschip ontwikkeld.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.