Laadpunten voor elektrisch vervoer | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Laadpunten voor elektrisch vervoer

30-03-2021

Het aantal elektrische voertuigen neemt snel toe. Steeds meer bedrijven, maar ook particulieren, krijgen te maken met het laden van een elektrisch voertuig. Op deze pagina vindt u informatie over het toekomstbestendig maken van de laadinfrastructuur. Maar ook praktische informatie over het aanvragen van een laadpaal en het vinden van een laadpaal onderweg.

Hoe zorgen we voor voldoende laadpunten in Nederland?

Nederland staat voor een grote veranderopgave in mobiliteit. De ambitie in het Regeerakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. We gaan dan naar een wagenpark van 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen. Dit gaat gepaard met een laadbehoefte van 7.100 gigawattuur (GWh), waar 1,7 miljoen laadpunten voor nodig zijn. Een enorme opgave dus.

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) draagt eraan bij om deze opgave waar te maken. De agenda wordt voortdurend gemonitord en geactualiseerd. Lees meer over de NAL op www.agendalaadinfrastructuur.nl

Hoe vraag ik een laadpaal aan?

Een laadpaal op eigen terrein, op uw oprit of bij op uw werklocatie, kunt u direct zelf regelen. Via zoekmachines zoals Google vindt u diverse marktpartijen die laadpunten leveren. Voor een laadpaal in de publieke ruimte dient u contact op te nemen met uw gemeente. Via het platform www.laadpaalnodig.nl kunt u, afhankelijk van uw gemeente, direct een aanvraag doen of wordt u doorverwezen naar de relevante website van uw gemeente.

Hoe vind ik onderweg een laadpunt?

U vindt publieke en semi-publieke laadinfrastructuur via verschillende internetsites, apps op de mobiele telefoon of via uw autonavigatie. Meer informatie vindt u onder andere op de volgende websites:

Daarnaast bieden (bijna) alle aanbieders van laaddiensten een app waarin men een overzicht heeft van de publieke en semi-publieke laadpunten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.