De gevolgen van nieuw aardgas

Bijna alle gasapparatuur in Nederland is ingesteld op het huidige H- of G- gas. Het gevolg van nieuw (geïmporteerd) aardgas is dat u uw gasapparatuur op termijn moet aanpassen. Ongeveer 80 industriële grootverbruikers van H-gas moesten hun gasapparatuur voor 1 oktober 2014 aanpassen. Gebruikers van G-gas hoeven voorlopig niets te doen. Het G-gas verandert op z’n vroegst na 2021, maar waarschijnlijk pas later (na 2030). Het H-gas is al beperkt aan het veranderen.

Waarom komt er nieuw aardgas?

De Nederlandse productie van aardgas neemt af, maar de vraag naar gas blijft voorlopig nog licht toenemen. Het plaatje hieronder zal veranderen door energiebesparing en de verduurzaming van de toepassingen van het gasgebruik.

Daarom importeert Nederland meer gas. Het nieuwe H-gas kan uit steeds meer verschillende landen komen. Sinds 2011 komt geïmporteerd gas vooral uit Noorwegen, Rusland en bronnen van LNG in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Verwachtingsscenario's aardgas

Verwachtingsscenario's aardgas

Wat is er anders aan nieuw aardgas?

In de Wobbe-index liggen de verbrandingseigenschappen van gas vast. Op dit moment gebruikt Nederland vooral laagcalorisch gas (G-gas) met een Wobbe-index van 43.46 – 44.41 MJ/m3(n). Hoogcalorisch gas (H-gas) heeft al een aangepaste bandbreedte met een Wobbe-index van 47 – 55,7 MJ/m3(n).

Geïmporteerd hoogcalorisch gas heeft vaak een hogere Wobbe-index dan het huidige H-gas uit Nederland. Daarom is de maximale Wobbe-index van H-gas per 1 oktober 2014 aangepast van 54 naar 55,7 MJ/ m3(n). Ook het gehalte aan hogere koolwaterstoffen kan toenemen. En de samenstelling van het gas kan vaker en mogelijk snel veranderen. Dit komt onder andere door het bij- of afschakelen van gasinvoeding op het gasnet. Dankzij diverse correcties blijven de verbrandingseigenschappen binnen de afgesproken grenzen.

Service menu right