De eisen voor waterstof in aardgas | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

De eisen voor waterstof in aardgas

12-01-2018

Aardgas bevat van nature geen waterstof, maar je kunt het er wel aan toevoegen. Toegevoegd waterstof stoot geen CO2 uit, dus het maakt het aardgas duurzamer.

Hoeveel waterstof is toelaatbaar?

De eis voor het waterstofpercentage is tot op heden 0,02% geweest voor de landelijke netten. Het streven is in de nabije toekomst dit gehalte naar boven aan te passen. In eerste instantie naar 0,5%. Een hogere waarde maakt toepassing van onder andere Power-to-Gas-techniek (P2G) mogelijk. P2G biedt de mogelijkheid om slim gebruik te maken van de aanwezige gasinfrastructuur.

Een overschot aan (duurzaam geproduceerde) elektriciteit kan na omzetting worden opgeslagem. Daarmee vergroot je de toepassingsmogelijkheden van (duurzame) elektriciteit. P2G is een belangrijke stap in de verduurzaming van de energievoorziening. Uit onderzoek naar de veiligheid en het verbrandingsgedrag blijkt dat er vooralsnog geen grote problemen lijken op te doemen. Download onderstaande rapportage 'Weersinvloeden en waterstof bijmengen.'

Wat is de status?

In 2014 zijn gesprekken gevoerd met onder andere brancheorganisaties van gasapparatuur. Daarnaast zijn bedrijven op het hoogcalorische gasnet geconsulteerd over waterstof toevoeging tot 0,5%. Na deze gesprekken is in de regeling Gaskwaliteit het maximale waterstofperentage in de laagcalorische RNB netten op 0,5% vastgesteld. Dit levert geen technische beperking op. Dit is per april 2016 in werking getreden. Door de wens om te verduurzamen, wordt nu ook gekeken naar andere de netten en de mogelijke knelpunten onderzocht.

Hoe maak je waterstof?

Je kunt waterstof duurzaam produceren. Zowel uit elektrolyse van water (met een overschot van duurzame elektriciteit uit zon en wind, in perioden dat het aanbod hoger is dan de vraag). Maar ook uit de productie van synthetisch gas met een vergassingsproces. Waterstof kan het aardgasnet in en eventueel worden opgeslagen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.