Kwaliteitsborging van energiebesparingsprojecten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Kwaliteitsborging van energiebesparingsprojecten

14-07-2020

Het succes van energiebesparingsprojecten valt of staat met de kwaliteit van de uitvoering. Dit geldt voor het hele traject van voorbereiding tot nazorg.

Maar ook voor de garantie dat de toegezegde energiebesparing wordt gehaald en daarmee de energielasten naar beneden gaan.

Kwaliteitsborging

De kwaliteitsborging van de uitvoeringskwaliteit van energiebesparende maatregelen kan op vele manieren en momenten. Het start met goede afspraken over de uitvoeringskwaliteit met uitvoerende bedrijven, zowel bij de opdrachtverlening of bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst. Voorafgaand aan de uitvoering van maatregelen moeten uitvoerders goed geïnstrueerd worden over de specifieke werkzaamheden. Tijdens de uitvoering en achteraf kan er controle plaatsvinden op de uitgevoerde werkzaamheden.

Beleving van deelnemers

De beleving van de klant speelt ook een rol in het kwaliteitsverhaal met betrekking tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit komt onder andere tot uiting in de klantreis en het traject van het ontzorgen van de bewoner.
 
Coördinatoren kunnen deelnemers enthousiasmeren en stimuleren voor deelname aan het project. Een gedreven, betrokken, positieve en flexibele houding van de coördinator speelt daarin een belangrijke rol. Een andere belangrijke eigenschap van een projectleider/coördinator is het hebben van kennis en overzicht in de mogelijke maatregelen, uitvoerenden (onderaannemers) en subsidies.

Aanbevelingen over kwaliteitsgaranties

  • Ontwikkel een vorm van integrale kwaliteitsborging voor de verschillende fasen in het proces (idee, opdrachtverstrekking, uitvoering, gebruik/nazorg).
  • Begin stap voor stap een pakket van minimumeisen te definiëren.
  • Maak gebruik van instrumenten/criteria die er al zijn.
  • Zorg (bij een traditioneel contract) voor voldoende deskundig toezicht (opzichter, kwaliteitsinspecteur) op de uitvoering van isolatie, kierdichting, ventilatie en overige installaties.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.