Maatwerkadvies utiliteitsbouw | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Maatwerkadvies utiliteitsbouw

12-02-2021

Wilt u weten hoe u de energieprestatie van utiliteitsbouw kunt verbeteren? Maak gebruik van een energieprestatieadvies (EPA), een maatwerkadvies dat u inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen.

Een verbeterde energieprestatie heeft als resultaat een lagere energierekening, meer comfort, lagere milieubelasting, een gezonder binnenklimaat en lagere energiekosten (woonlasten/beheerskosten).

Waarom kiezen voor maatwerkadvies?

De kwaliteit van het energieadvies is geborgd via onafhankelijke certificering. Een EPA-maatwerkadvies is een verdieping van het energielabel. Het is een integraal advies dat aansluit op huisvestingsprocessen en biedt daarom goede aanknopingspunten voor een gedegen besluitvorming. Een EPA-maatwerkadvies leidt niet automatisch tot een energielabel, maar de gegevens uit het maatwerkadvies zijn wel bruikbaar voor het bepalen van een energielabel. Een adviseur kan u daar meer over vertellen.

Let op: het maatwerkadvies wordt in 2021 door ISSO en andere marktpartijen, waaronder EP adviseurs, vernieuwd en aangepast naar de NTA 8800-rekenmethode. Tot die tijd is het mogelijk om voor subsidieregelingen de huidige versie van de maatwerkadviesmethode te gebruiken.

 

RVO-Banner-Energiebesparing-in-kantoren

Energieprestatieadvies aanvragen

Een EPA-maatwerkadvies moet worden opgesteld door een gecertificeerde adviseur. Een overzicht van maatwerkadviseurs vindt u op de website Zoek een energieadviseur. Een EPA-maatwerkrapport biedt u:

  • een helder overzicht van de huidige energieprestatie van een gebouw
  • inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen
  • inzicht in de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen
  • inzicht in de CO-reductie door het uitvoeren van besparingsmaatregelen
  • een goede basis voor overleg met de gemeente in het kader van de Wet milieubeheer

Wat is een goed moment voor EPA-maatwerkadvies?

Een geplande verbouwing van uw bedrijfsaccommodatie is bij uitstek een gelegenheid om een energieadvies te laten uitvoeren. Het kan ook een rol spelen in de onderhoudsplanning.

Adviesvergoeding

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee u als ondernemer premie kunt krijgen voor een energieadvies en voor het uitvoeren van de bijbehorende energiebesparende maatregelen. U kunt 44% van de kosten van het energieadvies (voor bestaande gebouwen) aftrekken van de fiscale winst. Het netto voordeel bij een vennootschapsbelasting van 31,5% is 14%.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.