Service menu right

Energieadviseur utiliteitsbouw

Als energieadviseur utiliteit (EPA-U-adviseur) heeft u te maken met het energielabel utiliteit. U vindt hier de informatie voor uw dagelijkse werk.

BRL-certificaten

De kwaliteit van het energieadvies (EPA-maatwerkadvies) is geborgd via onafhankelijke certificering en moet daarom worden opgesteld door een gecertificeerde adviseur. Als u of uw bedrijf energielabels voor utiliteitsgebouwen verstrekt, heeft u een van de volgende BRL-certificaten nodig:

  • 9500-03 Energieprestatie advisering, bijzonder deel ‘Energielabels voor bestaande utiliteitsgebouwen volgens de basismethode'.
  • 9500-04 Maatwerkadvies Utiliteitsgebouwen, KOMO (vrijwillig)
  • 9500-06 Energieprestatie advisering, bijzonder deel ‘Energielabels utiliteitsgebouwen detailmethode'.

Certificaten halen en examen doen

U kunt de certificaten behalen bij een certificatie-instelling. Een overzicht van instellingen is te vinden in het kwaliteitsregister van de stichting Kwaliteit voor Installaties (KvIn). Het examen legt u af bij het Cito.

Na certificering wordt u opgenomen in het kwaliteitsregister QBISnl op grond van uw EPA-diploma.

Voor alle EPA-opnemers/adviseurs die vòòr 1-1-2015 dat diploma gehaald hebben, is de geldigheidsduur van hun diploma gezet op 5 jaar vanaf 1-1-2015.

Gecertificeerd adviseur, en dan?

  1. Niet zeker of een gebouw een energielabel of een woning een Energie-Index rapportage moet hebben? Gebruik de factsheet ‘Welke gebouwen(delen) zijn energielabelplichtig’.
  2. Breng de bouwkundige en installatietechnische eigenschappen van een gebouw in kaart. Ga hierbij altijd uit van het oorspronkelijke bouwjaar, nooit van een renovatiejaar.
  3. Bereken het energielabel voor utiliteitsgebouwen op basis van de opnamegegevens. Kennisinstituut ISSO beschrijft op hun website de opnameprotocollen voor utiliteitsbouw.
  4. Registreer het energielabel in de EPBD-database.
  5. Geef het energielabel en de opnamegegevens aan de gebouweigenaar.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.