Vakmanschap verbeteren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vakmanschap verbeteren

14-06-2021

Het ontwerpen, realiseren, implementeren en onderhouden van duurzame maatregelen vereist vakmanschap van de professional.

Op mbo's, hbo's en universiteiten wordt duurzaamheid steeds vaker meegenomen in de curricula van de opleidingen. Ook de professionals in de bouw zullen moeten werken aan het verbeteren van hun vakmanschap. Voor sommige technieken worden certificeringen vereist.

Certificeringen

Voor duurzame energietechnieken kunnen professionals worden gecertificeerd. Ook voor energielabels is er een certificeringssysteem. Lees hierover meer op:

Kennisverbreding opdrachtgevers

Voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving moeten ook opdrachtgevers kennis hebben van onderwerpen die voor hen relevant zijn. Het Platform Duurzame Huisvesting ontwikkelde hiervoor twee infographics:

Scholing en richtlijnen

BuildUpSkills

Het Europese programma BuildUpSkills bevordert de scholing en bijscholing voor vakmensen en professionals. Het Nederlandse onderdeel BuildUpSkillsNL heeft een inventarisatie gemaakt van bijscholing voor vakmensen (tot en met niveau mbo 4). Voor meer informatie over deze inventarisatie zie de website van BuildUpSkills

Economisch Instituut voor de Bouw

Het Economisch Instituut voor de Bouw deed in december 2015 onderzoek naar de gevolgen van nieuwe verduurzamingsmaatregelen voor de arbeidsinzet in de bouw. Lees het onderzoek ‘Energiebesparende technieken en kwalificaties bouwpersoneel’.

PROF-Trac  

PROF-Trac maakt een inventarisatie van scholing en bijscholing voor professionals (hbo- & wo-niveau). Ontsluiting van beschikbare trainingen en scholing wordt binnenkort beschikbaar gesteld. Voor meer informatie zie de website van PROF-Trac.

Energievademecum

Het EnergieVademecum bevat concrete, direct toepasbare richtlijnen en hulpmiddelen bij uitvoering, beheer en bewonerszaken. Het vademecum is een onmisbare bron voor iedereen die betrokken is bij het ontwerpen van nieuwbouw­woningen, zoals architecten, opdrachtgevers en beoordelende instanties. Voor meer informatie zie de website van het EnergieVademecum.

Bouwen met BIM

BIM is een werkmethodiek waarbij in een driedimensionaal Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Het gebruik van BIM zorgt voor een beter inzicht in het gebouw en de gebruiksfase. Professionals die met BIM werken kunnen vaak in de samenwerkingsketen beter de kennis overdragen. Voor meer informatie zie de website van de Bouw Informatie Raad.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.