Bij ieder gebouw is een comfortabel binnenklimaat een belangrijk uitgangspunt voor de keuze van klimaatinstallaties. Dit heeft gevolgen voor het verwarmen van een gebouw. Met duurzame verwarmingsinstallaties kunt u een comfortabel binnenklimaat realiseren met een gering energiegebruik.
Conventioneel verwarmen we met ketels op basis van gas. Met een zonneboiler of een warmtepomp aan uw bestaande cv te koppelen, kunt u uw gasverbruik verminderen. Maar naast technieken die gebruikmaken van fossiele brandstoffen zijn er ook duurzame technieken, zoals warmtepompen en biomassaketels.
Duurzame verwarmingstechnieken
Warmtevraag verminderen
Een eerste stap om energie te besparen is om de warmtevraag te verminderen. Dit kan door het gebouw goed te isoleren, door warmte terug te winnen en maximaal gebruik te maken van passieve zonne-energie en interne warmtebronnen (zoals verlichting, computers en mensen).
Inzetten van duurzame verwarmingsinstallaties
De meest efficiënte opwekker voor een gebouw is een warmtepomp. De warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, bodem of water en verhoogt deze naar een bruikbare temperatuur voor ruimteverwarming. Voorwaarde is wel dat het gebouw is uitgerust met een lagetemperatuurverwarming (LTV). Met een zonneboiler kunt u uw gasverbruik verminderen. U kunt uw gasketel vervangen door een biomassaketel. Daarmee bespaart u geen energie, maar u gebruikt wel een duurzame brandstof. Of u kunt het gebouw – indien aanwezig - aansluiten op een warmtenet met geothermie als bron.
Warmtepompen
Bodemenergie en aardwarmte (geothermie)
Warmte-koudeopslag (WKO)
Zonneboilers
Biomassaketels
Haal het beste uit uw verwarmingsinstallatie
Installaties goed inregelen
Voor een aangenaam binnenklimaat is het van belang dat de installatie goed is ingeregeld. Dit betekent dat de klimaatinstallatie de juiste hoeveelheid warmte afgeeft op de juiste plek en tijdstip. Daarbij moet de installatie ook adequaat reageren op veranderingen in de binnen- en buitentemperatuur.
Installaties goed inregelen
Stooklijn optimaliseren
De meeste verwarmingsinstallaties worden weersafhankelijk geregeld. Dit houdt in dat de aanvoertemperatuur lager wordt bij een hogere buitentemperatuur. In de praktijk blijkt dat de stooklijn vaak te hoog is ingesteld. Hierdoor maakt de verwarmingsinstallatie onnodig hoge temperaturen. Dit geeft een lager rendement. Het optimaliseren van de stooklijn levert dus een besparing op de verwarmingskosten. Dat geldt zowel voor gasketels als voor warmtepompen.
Energieprestatiemonitoring
In de praktijk blijkt dat de meeste installaties niet optimaal draaien. Dit geeft hogere energiekosten, hogere onderhoudskosten en meer klachten over het binnenklimaat. Afwijkingen die vaak voorkomen zijn defecte componenten en afwijkingen tussen de gebruikstijden van het gebouw en de tijden waarop de installatie in bedrijf is. Een goed monitoringssysteem, waarbij zowel het energiegebruik als de performance wordt gemeten, geeft inzicht in deze afwijkingen.
Energie registratie- en bewakingssysteem (EBS)
Installatie Performance Scan
De Installatie Performance Scan (IPS) biedt een overzicht van verbetermogelijkheden van uw klimaatinstallatie. Met de IPS kunt u mogelijk meer energie besparen, storingen verminderen en comfortklachten aanpakken. Dit maakt de IPS een praktisch hulpmiddel en ondersteunt deskundigen en gebouwbeheerders bij de EPBD-keuringsverplichting.
Installatie Performance Scan
Wetten en regels
EPBD-keuringsverplichting
De keuring van gasgestookte verwarmingssystemen van 100 kW of groter en niet-gasgestookte verwarmingssystemen van 20 kW of groter is verplicht. Een regelmatige keuring en onderhoud zorgen dat verwarmingssystemen optimaal functioneren.
Keuringsplicht verwarmingssystemen
Activiteitenbesluit
Afhankelijk van het type en grootte van de stookinstallatie, gelden er verschillende emissie-eisen. Check of u een vergunning nodig heeft. Het Activiteitenbesluit bevat een aantal erkende maatregelen met betrekking tot het goed functioneren van klimaatinstallaties.
Financiering en subsidies
Er zijn diverse financieringsmogelijkheden voor verwarmtechnieken, waaronder:
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Met de ISDE kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers. De regeling is voor zowel particulieren als klein zakelijke gebruikers.
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Energie Investeringsaftrek (EIA)
Via de EIA kunt u onder meer aanspraak maken op fiscale aftrek van investeringen voor de energieprestatieverbetering van bestaande bedrijfsgebouwen.
Energie Investeringsaftrek (EIA)
In de Energielijst kunt u met codenummers zoeken naar energiezuinige technieken met fiscaal voordeel.