Educatief in de les | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Educatief in de les

13-10-2020

Het is logisch om energie en duurzaamheid in het schoolgebouw te koppelen aan het behandelen van deze thema’s in het onderwijs.

Een school die werk maakt van duurzaamheid en actief bezig is met het verfrissen van het schoolgebouw, zal daar ook de leerlingen bij willen betrekken. Immers, de concrete praktijk in en om de school is een perfecte aanleiding tot een educatief traject. Op deze pagina vindt u een selectie van lesmaterialen.

Energieke Scholen

Met het project Energieke Scholen gaan basisschoolleerlingen aan de slag met energie en binnenmilieu om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken. Doel is aandacht voor en toename van energiebesparende en binnenmilieu-verbeterende maatregelen in schoolgebouwen voor basisonderwijs. Leerlingen doen zelf allerlei metingen en onderzoeken hoe de situatie op school verbeterd kan worden. Educatief materiaal kunt u gratis downloaden van de website Energieke Scholen nadat u een inlog-account heeft aangemaakt.

  • Doelgroep: Primair onderwijs (groep 5, 6, 7, 8)
  • Thema: Energie, Klimaat
  • Aanbieder: SME Advies

Zon op School

Lesmiddag volgend op de installatie van een zonne-energiesysteem op het dak van de school. De Zonnefabriek helpt scholen zelf energie op te wekken met zonnepanelen en geeft les aan de leerlingen over het hoe en waarom achter duurzame energie. Het lesprogramma van de Zonnefabriek heet Zon op school. De elektrische auto komt mee, er worden proefjes gedaan en de grote duurzame energiequiz gespeeld.

  • Doelgroep: Primair onderwijs (groep 4, 5, 6, 7, 8)
  • Voortgezet onderwijs (niveau): Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO, VWO
  • Thema: Duurzaamheid, Energie, Klimaat
  • Aanbieder: Zonnefabriek

BREEAM junior

BREEAM is in Nederland hét keurmerk als het gaat om het meten van de duurzame prestaties van gebouwen. De leerlingen onderzoeken en beoordelen hun eigen schoolgebouw op duurzaamheid aan de hand van de tien categorieën in het lespakket: afval, communicatie, energie, gebouw en omgeving, groen, hygiëne, mobiliteit, veiligheid, voedsel en water. Ze  presenteren hun bevindingen aan de klas en aan de directeur van de school.

Gastdocent: BREAAM-NL Expert

Daarnaast is het mogelijk om een echte BREEAM-NL Expert uit te nodigen. Deze gastdocent verzorgt een complete gastles over duurzaamheid, leidt het duurzaamheidsonderzoek met BREEAM-NL Junior door de school en verwerkt de resultaten in een rapport voor de schoolleiding. Met een duurzaamheidsrapport en een actielijst in de hand kan de school concrete maatregelen (laten) nemen om het gebouw duurzamer te maken én gezonder voor de leerlingen bovendien.

Voor onderbouw in het voortgezet onderwijs is er BREEAM medior beschikbaar, dat gekoppeld wordt aan de technische vakken.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.