Publicaties Frisse Scholen

Hieronder vindt u publicaties, rapporten en films over Frisse Scholen.

Publicaties

Rapporten

Films

De films laten voorbeelden uit de praktijk zien van schoolgebouwen die gebouwd zijn als Frisse School:

 • Het Klaverblad, Amsterdam (basisschool, nieuwbouw)
  Basisschool Het Klaverblad is ontworpen als een Frisse school. Bij het ontwerp werd naast functionaliteit, levensduurkosten en gebruiksgemak uitgebreid stilgestaan bij de onderwerpen energie, luchtkwaliteit, thermisch comfort, akoestisch comfort en visueel comfort. Met als resultaat een gezond binnenklimaat, wat direct positief effect heeft op de gezondheid, leerprestaties en functioneren van leerlingen en onderwijzend personeel.
 • 'Passiefschool' OdyZee, Goes (voortgezet onderwijs, nieuwbouw)
  Alle kinderen hebben recht op een fris en gezond klaslokaal. Maar voor de leerlingen van Het OdyZee in Kloetinge ligt dit extra gevoelig. Hun prestaties zijn meer dan gemiddeld afhankelijk van hun onderwijsomgeving. Dit vormde het startpunt voor de bouw van de nieuwe school. Het schoolgebouw, ontworpen en gebouwd volgens het principe 'passief bouwen' biedt een prikkelarme omgeving, is CO2-neutraal en voldoet aan de klasse 'zeer goed' van het Programma van Eisen Frisse Scholen. De school is het eerste schoolgebouw in Nederland dat aanspraak maakt op het Passief Bouwen Keurmerk.
 • OBS Wilgenstam, Rotterdam-Schiebroek (basisschool, renovatie)
  Het schoolgebouw van OBS De Wilgenstam in Rotterdam Schiebroek dateert uit de jaren vijftig. De school was afgeschreven, volledig ongeïsoleerd en voldeed niet meer aan de eisen. Het gebouw dat er nu staat heeft een veel lagere CO2-uitstoot en frissere lucht dankzij de isolatie, de toegepaste materialen, de warmte-koude techniek en de zonnepanelen op het dak.
 • NESK-scholen (compilatie)
  Deze film belicht 5 afgeronde NESK projecten met als doel: leren van koplopers in energieneutraal bouwen.

Service menu right