Service menu right

Publicaties over frisse scholen

Hieronder vindt u brochures, infobladen, rapporten en films over frisse scholen.

Brochures

Infobladen

Whitepapers

Hieronder vindt u informatie in 2 whitepapers over de manier waarop u als school of gemeente energie en geld kunt besparen in het beheer van gebouwen door gebruik te maken van energieprestatiecontracten met energy service companies (ESCo's).

 • Whitepaper - Energiebesparing organiseren met Esco’s
  Deskundigen beschrijven vanuit hun specifieke invalshoek de positionering en kansen van ESCo’s in Nederland. Hun inzichten kunnen u helpen om uw eigen visie en praktische mogelijkheden vorm te geven. De Whitepaper beschrijft vervolgens 11 voorbeelden beschreven met verschillende gebouwsoorten en uiteenlopende ESCo-varianten.
 • Whitepaper – Europese ESCo voorbeelden
  In deze Whitepaper wisselen 3 experts van gedachten over wat we van verschillende EU-voorbeelden kunnen leren. De artikelen gaan in op de barrières en kansen voor ESCo’s in Nederland. De geïnterviewde visionairs geven prikkelende ideeën om de mogelijkheden hier beter te benutten.

Films

De films laten voorbeelden uit de praktijk zien van schoolgebouwen die gebouwd zijn als frisse school:

 • Excellent gebied Houthaven krijgt duurzaam schoolgebouw
  In oktober 2014 werd in Amsterdam de nieuwe Brede School Houthaven geopend; een prachtig en duurzaam gebouw. Frisse school klasse A en energieneutraal.
 • Het Klaverblad, Amsterdam (basisschool, nieuwbouw)
  Basisschool Het Klaverblad is ontworpen als een frisse school. Bij het ontwerp werd naast functionaliteit, levensduurkosten en gebruiksgemak uitgebreid stilgestaan bij de onderwerpen energie, luchtkwaliteit, thermisch comfort, akoestisch comfort en visueel comfort. Met als resultaat een gezond binnenklimaat, wat direct positief effect heeft op de gezondheid, leerprestaties en functioneren van leerlingen en onderwijzend personeel.
 • 'Passiefschool' OdyZee, Goes (voortgezet onderwijs, nieuwbouw)
  Alle kinderen hebben recht op een fris en gezond klaslokaal. Maar voor de leerlingen van Het OdyZee in Kloetinge ligt dit extra gevoelig. Hun prestaties zijn meer dan gemiddeld afhankelijk van hun onderwijsomgeving. Dit vormde het startpunt voor de bouw van de nieuwe school. Het schoolgebouw, ontworpen en gebouwd volgens het principe 'passief bouwen' biedt een prikkelarme omgeving, is CO2-neutraal en voldoet aan de klasse 'zeer goed' van het Programma van Eisen Frisse Scholen. De school is het eerste schoolgebouw in Nederland dat aanspraak maakt op het Passief Bouwen Keurmerk.
 • Polstok en Huygens College, Heerhugowaard (voortgezet onderwijs, nieuwbouw)
  Een nieuw, energieneutraal schoolgebouw in Heerhugowaard huisvest twee scholen: het Huygens College en De Polsstok. Het heeft het grootste zonnedak van Noord-Holland.
 • MFC Brede School Westergeest-Triemen, Kollumerland (basisschool, nieuwbouw)
  De gemeente Kollumerland wilde een energieneutraal Multifunctioneel Centrum (MFC) realiseren, inclusief een basisschool met buitenschoolse opvang en een onderkomen voor diverse verenigingen.
 • OBS Wilgenstam, Rotterdam-Schiebroek (basisschool, renovatie)
  Het schoolgebouw van OBS De Wilgenstam in Rotterdam Schiebroek dateert uit de jaren vijftig. De school was afgeschreven, volledig ongeïsoleerd en voldeed niet meer aan de eisen. Het gebouw dat er nu staat heeft een veel lagere CO2-uitstoot en frissere lucht dankzij de isolatie, de toegepaste materialen, de warmte-koude techniek en de zonnepanelen op het dak.
 • NESK-scholen (compilatie)
  Deze film belicht 5 afgeronde NESK projecten met als doel: leren van koplopers in energieneutraal bouwen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.