Nul op de meter | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nul op de meter

13-07-2021

In een Nul op de Meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. Dit gebeurt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

Verhuurders kunnen aan huurders een Energieprestatievergoeding - EPV vragen voor 'de energieprestatie' van de woning. Het gaat hierbij om nieuwe of gerenoveerde zeer energiezuinige woningen met eigen duurzame energie opwekking.

Stroomversnelling

Ongeveer de helft van de corporaties in Nederland is bezig met de verduurzaming van het woningbezit of verwacht hier op korte termijn mee aan de slag te gaan.

Op 20 juni 2013 tekenden 4 bouwers en 6 woningcorporaties de deal Stroomversnelling Koopwoningen om 11.000 woningen te renoveren tot Nul op de Meter-woningen. Deze woningen vormen de opmaat voor nog eens 100.000 woningen. Ook vanuit de provincie Noord-Brabant is een Stroomversnelling opgestart, waarbij 800.000 bestaande woningen worden aangepakt. Lees meer over de stroomversnelling op:

Nul-op-de-meter-woning

Een nul-op-de-meter-woning heeft op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. Het gaat hierbij om alle energieverbruiken die op de energiemeter(s) in de woning zichtbaar zijn. Dit houdt in dat de woning over het jaar heen net zoveel energie verbruikt (of minder) dan bij lokaal duurzaam opgewekte energie. Het totale energieverbruik is het woninggebonden verbruik (ruimteverwarming, koeling en warm tapwater) en huishoudelijk verbruik (apparaten en verlichting) bij elkaar opgeteld.  

Brochure Nul op de Meter

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de brochure ‘Nul op de Meter – Ervaringen van vernieuwers in de woningbouw’ opgesteld. In de brochure staan de resultaten van een inventarisatieonderzoek bij 7 partijen die toonaangevend zijn in de ontwikkeling van vergaand energiezuinig bouwen. De koplopers laten zien dat door een kundige aanpak van het proces zowel de (energetische) kwaliteit, als de bouwtijd en de prijs-kwaliteitverhouding van woningen aanzienlijk kunnen verbeteren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.