Warmtepompen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Warmtepompen

09-02-2021

Warmte uit lucht, bodem of (grond)water gebruiken om uw gebouw te verduurzamen? Met een warmtepomp gebruikt u een van deze bronnen om de ruimtes van het gebouw of het kraanwater te verwarmen.

Dit kan met volledig elektrische systemen, zonder gas te hoeven gebruiken. Hierdoor vormen warmtepompen steeds vaker een onderdeel van de verwarmingsinstallatie en tapwatervoorziening van woningen en utiliteitsgebouwen. Het hoge rendement van een warmtepomp zorgt voor een flinke energiebesparing.

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit een omgevingsbron. Die bron kan buitenlucht, ventilatielucht, bodemenergie, oppervlakte water, etc zijn. Deze bronnen hebben echter een te lage temperatuur om direct te kunnen gebruiken. De warmtepomp transformeert deze lage temperatuur naar een bruikbare temperatuur voor warmtapwater (50-65°C) of voor verwarmen (35-55°C).

Voor dit proces wordt elektriciteit gebruikt of bij een gasabsorptiewarmtepomp aardgas. Door de warmte van de bron te gebruiken wordt de bron afgekoeld. De meeste warmtepompen leveren dus naast warmte ook koude. Bij een warmtepomp hoort een passend afgiftesysteem voor verwarming en/of koeling. Deze afgiftesystemen verhogen het comfort in een gebouw of woning. Voordelen van een warmtepomp zijn:

  • Hoge CO2-reductie (op locatie) en energiebesparing
  • Energieneutraal (op locatie) in combinatie met voldoende PV-panelen
  • Zowel koude- als warmtelevering
  • Flexibiliteit in plaatsing

Toekomstige energiebehoeftes

Onder de juiste randvoorwaarden presteert de warmtepomp prima. In de toekomst wordt dit alleen nog maar beter. Zowel de all-electric, de hybride warmtepomp als de gasabsorptiewarmtepomp kunnen ook koeling leveren. Daarmee sluit de warmtepomp goed aan bij de toekomstige energiebehoefte en het gewenste comfort. Maar er liggen wel uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteitsborging bij de installatie of het hoge prijsniveau in vergelijking met de cv-ketel.

Soorten warmtepompen

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine warmtepomp voor buitentemperaturen tot circa 4°C en een gasketel voor de piekvraag, zoals douchen of buitentemperaturen lager dan 4°C. Voor de woningbouw is het soms een gecombineerd apparaat, maar meestal zijn het losse apparaten die samen een hybride of bivalent systeem vormen. Deze warmtepompen hebben als bron vaak buitenlucht. Hybride warmtepompen worden zowel in de bestaande bouw als in nieuwbouw toegepast.

All-electric warmtepompen

Dankzij nieuwe technieken is het ook in de bestaande bouw steeds vaker mogelijk te kiezen voor volledig elektrische warmtepompen. Met een all-electric warmtepomp kunt u uw woning energieneutraal verwarmen, doordat er geen gas wordt gebruikt. Deze zeer efficiënte warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht (tot maximaal 20 graden onder nul) of uit de grond voor ruimteverwarming en warmwater. All-electric concepten worden vaak gebruikt in nieuwbouw in de gebouwde omgeving.

Gasabsorptiewarmtepompen

Een gasabsorptiewarmtepomp is een buitenbeentje binnen de warmtepompen, omdat deze op gas en een beetje elektriciteit werkt. Het proces van gas verbranden wordt gebruikt om het transformeerproces van lage temperatuur naar hoge temperatuur te volbrengen. Deze warmtepomp heeft meestal als bron buitenlucht, maar kan ook aan andere bronnen worden gekoppeld. De gasbesparing t.o.v. een cv-ketel is ongeveer 20-65%, afhankelijk van de afgiftetemperatuur.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.