Zonneboilers | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zonneboilers

03-11-2020

Een zonneboiler maakt warm water uit zonlicht. Dit kan gebruikt worden voor warmtapwater en ruimteverwarming.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak die het zonlicht opvangt en omzet in warmte en een voorraadvat dat de warmte opslaat.

Hoe werkt een zonneboiler?

Om een maximaal effect te bereiken moet de zonnecollector op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten worden geplaatst, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Plaatsing op het oosten of westen geeft ca. 15% verlaging van de opbrengst. De zonneboiler bespaart ongeveer de helft van de kosten voor warm water. Hoe meer warm water wordt verbruikt, hoe interessanter een zonneboiler is.

Stand van de techniek

Zonneboilers worden al meer dan 25 jaar gebruikt, vooral voor warmtapwaterproductie. Sinds een paar jaar komen ook vacuümbuiscollectoren uit China op de markt. Philips legde de basis van deze techniek al in de jaren tachtig. De ontwikkeling nu is vooral naar goedkopere systemen, hoge-temperatuurtoepassingen, grote zonnevelden voor stadsverwarming en warmteopslag.

Duurzame zonne-installaties

Zonneboiler

Zonneboilers vinden vooral toepassingen in gebouwen waar ook een grote warmtapwatervraag is, zoals in woningen. In een zonneboiler wordt de warmte gebruikt om warm tapwater te maken. Deze techniek vindt vooral toepassingen in gebouwen waar ook een grote warmtapwatervraag is, zoals in woningen. Grote zonneboilers kunnen ook gebruikt worden voor industriële toepassingen.

Zonneverwarmingsinstallatie

Dit is vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat, die daardoor naast tapwater ook warmte levert voor de ruimteverwarming. De dekking van de vraag voor ruimteverwarming is vooral in het voor- en naseizoen, omdat in Nederland in het stookseizoen de instraling van de zon te gering is om een grote dekkingsgraad te bereiken. Voor een grotere dekking is seizoensopslag nodig, wat vooralsnog relatief duur is.

Zwembadcollectoren

Voor openluchtzwembaden is er een eenvoudige zonnecollector beschikbaar die geen afdekking heeft. Deze is geschikt voor de lage temperatuur die nodig is om een openluchtzwembad te verwarmen. Doordat de collector eenvoudig is, blijven de kosten beperkt. Daardoor is dit een rendabele toepassing voor openluchtbaden. Voor overdekte baden is in de winter een hogere temperatuur nodig. Zwembadcollectoren leveren in dit geval maar een beperkte bijdrage. Voor douches in zwembaden is het mogelijk om een gewone zonneboiler te gebruiken.

Zonthermische daken

Bij installaties met warmtekoudeopslag is het vaak nodig om extra warmte in de bodem op te slaan. Hiervoor is een eenvoudig type zonnecollector ontwikkeld die geïntegreerd is met de dakbedekking. Dit noemen we een zonthermisch dak. Je ziet nu ook vaak een dergelijke integratie met zonnepanelen, dan heet dit een PVT-collector. De temperatuur die men daarmee bereikt is vergelijkbaar met die van een zonthermisch dak.

In de praktijk

In Nijkerk zijn 13 woningen uit 1960 gerenoveerd. De verouderde woningen in de Ruyterstraat waren toe aan een opknapbeurt. Verouderde cv-ketels zijn vervangen met een HR-107 combiketel. Op het gebied van duurzame energie zijn op de hoekwoningen zonneboilers geplaatst en op de rest van de huizen PV-panelen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.