Service menu right

Verduurzaming gebouwen - Gemeentelijk vastgoed

Gemeenten hebben een voorbeeldfunctie en gaan voorop in de energietransitie. Uiteraard hoeft u dat als gemeente niet alleen te doen. U doet dat samen met andere overheden, burgers en bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Gemeenten willen hun vastgoed in 2050 CO2-arm hebben. Ook de verduurzaming van eigen en maatschappelijk vastgoed moet haalbaar, betaalbaar en financierbaar zijn. Met goede voorbeeldprojecten enthousiasmeren gemeenten de samenleving om in 2050 CO2-arm te wonen, werken en recreëren.

Gemeentepanden

Makkelijk energie besparen

Met vrij simpele maatregelen zoals goede isolatie, het inregelen van de verwarmingsinstallatie, led-verlichting, keukenapparatuur en duurzame energie daalt uw energierekening met minimaal 10-15%.

Planmatige aanpak

Kies voor een planmatige aanpak om uw vastgoed te verduurzamen. U voorkomt daarmee dat u later spijt van krijgt van sommige maatregelen. Neem ze op natuurlijke momenten: dan bent u vaak voordeliger uit dan op zelfstandige momenten.

Subsidie en financiering

De investeringen die u als gemeente in vastgoed doet, kunt u betalen uit het Gemeentefonds. U kunt ook een lening aangaan bij de BNG bank of een oplossing zoeken met een andere financier.

Maatschappelijk vastgoed

Als gemeente heeft u een voorbeeldrol en neemt u het voortouw in het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed.

Wetten en regels

Overheden hebben in de naleving van de wet- en regelgeving en in de bijdrage aan het beleid een voorbeeldrol. Zo moeten alle maatregelen op het energielabel binnen 10 jaar uitgevoerd zijn.