Service menu right

Verduurzaming gebouwen - Sportaccommodaties

Nederland heeft een rijke sporttraditie. Ongeveer 12 miljoen Nederlanders sporten regelmatig en 5 miljoen zijn lid van een sportvereniging. Sportaccommodaties verbruiken veel energie. De energierekening is daarmee een stevige kostenpost. De afgelopen jaren zijn er dan ook steeds meer initiatieven gestart om sportaccommodaties te verduurzamen.

Zowel eigenaren als sportverenigingen profiteren van duurzame sportaccommodaties. Zo blijft er meer geld over voor de sport, komt er minder CO2 in de lucht en stijgt de waarde van het pand.

Op deze pagina vindt u informatie over maatregelen die u kunt treffen om energie te besparen en het leefklimaat te verbeteren. Ook vindt u informatie over duurzame renovatie of nieuwbouw van sportaccommodaties.

Sportaccommodaties

Makkelijk energie besparen

Met relatief eenvoudige maatregelen op het gebied van goede isolatie, inregelen van de verwarmingsinstallatie, LED verlichting, keukenapparatuur en duurzame energie daalt de energierekening met minimaal 10-15%.

Planmatig energie besparen

Het belang van een comfortabel en gezond leefklimaat in sportaccommodaties is evident. Zo’n klimaat draagt immers bij aan het welzijn van de sporters en personeel.

Duurzaam en gezond gebouw

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Duurzaamheid is meer dan energiebesparing, ook circulair – en natuurinclusief bouwen zijn hierbij belangrijk.

Wetten en regels

Bij verkoop, verhuur of oplevering van sportaccommodaties is een geldig energielabel verplicht. Daarnaast moeten instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruiken energiebesparende maatregelen te treffen. In Nederland geldt een keuringsplicht voor grote systemen.

Sportaccommodaties in de praktijk

Er zijn steeds meer inspirerende voorbeelden van verduurzaming in de sportsector. Veelbelovend zijn de voorbeelden waarbij de lagere energierekening wordt ingezet om de investeringskosten te dekken.