Keuringsplicht verwarmingssystemen

De keuring van gasgestookte verwarmingssystemen van 100 kW of groter en niet-gasgestookte verwarmingssystemen van 20 kW of groter is verplicht. Een regelmatige keuring en onderhoud zorgen dat verwarmingssystemen optimaal functioneren.

Het is in Nederland verplicht om installaties te laten keuren en onderhouden volgens een bepaald onderhouds- en keuringsschema. Tijdens de keuring onderzoekt een gecertificeerd expert in ieder geval het opwekkingsrendement en het opgestelde vermogen ten opzichte van de warmtevraag. De keuringen en het onderhoud moeten worden uitgevoerd door installatiebedrijven die SCIOS-gecertificeerd zijn.

Handhaving en toezicht

Stichting SCIOS

Stichting SCIOS beheert en ontwikkelt kwaliteitssystemen voor inspectie- en installatiebedrijven voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. SCIOS-gecertificeerde experts voldoen aan de regels en eisen die zijn vastgelegd in de SCIOS-certificatieregeling en het SCIOS-certificatiereglement.

OK CV installateurs

Voor gasgestookte verwarmingsinstallaties van 20 tot 100 kW (waaronder cv-ketels in woningen) is er sinds 2015 een kwalificatiesysteem voor installateurs, waarmee zij op vrijwillige basis erkend worden door de Stichting OK CV. Erkende OK CV installateurs beoordelen CV-ketels als onderdeel van reguliere onderhoud- en servicebeurten en garanderen een veilig en optimaal functioneren van de CV-ketel.

Onderhoud- en servicebeurten

In onderstaand schema kunt u nagaan wanneer uw verwarmingssysteem toe is aan een keuring.
 
Brandstof
Nominaal vermogen
Periodieke keuring
(ten minste)
 
Gas
20 - 100 kW
vrijwillige periodieke keuring OK CV
 
>100 kW
eenmaal per 4 jaar
 
Vast / vloeibaar
<20 kW
 
 
20-100 kW
eenmaal per 4 jaar
 
>100 kW
eenmaal per 2 jaar
 

Meer weten?

Service menu right