Service menu right

Keuringsplicht (gecombineerd) airconditionings - en ventilatiesystemen

02-09-2020

Gebouweigenaren of huurders dienen de airconditioningssystemen om de 5 jaar te laten keuren door een deskundige volgens een voorgeschreven inspectiemethodiek.

Dit geldt voor een airconditioningsysteem of gecombineerd airconditioning- en ventilatiesysteem met een nominaal vermogen van meer dan 70 kW.

Huidige keuringsplicht systemen

De huidige keuringsplicht geldt voor een airconditioningsysteem of gecombineerd airconditioning- en ventilatiesysteem. De keuringsplicht omvat een beoordeling van het rendement van het systeem en de afmetingen daarvan in verhouding tot op de koelingsbehoeften (dimensionering) van het gebouw. Na de keuring ontvangt de eigenaar of huurder van het gebouw een keuringsverslag met het resultaat van de keuring. Ook ontvangt u aanbevelingen voor een kosteneffici├źnte verbetering van de energieprestatie.

Een systeem met een nominaal vermogen van meer dan 70 kW moet ten minste eenmaal per 5 jaar gekeurd zijn. De keuring wordt uitgevoerd door een deskundige met een diploma EPBD-A airconditioningsystemen of EPBD-B airconditioningsystemen. In Bijlage IV bij artikel 3a.2 Keuring airconditioningsysteem van de Regeling Bouwbesluit 2012 staat aangegeven welke deskundigheid voor welke inspectie/beoordeling nodig is.

Aircokeuring banner

 

Handhaving en toezicht

Vanaf 10 maart 2020 is de gemeente / omgevingsdienst belast met de handhaving van de voorschriften t.a.v. de keuring van airconditioningsystemen of gecombineerde airconditioning- en ventilatiesystemen.

Onderhoud- en servicebeurten

In de Bijlage lV uit de gewijzigde Regeling Bouwbesluit 2012 kunt u nagaan of uw airconditioning-, gecombineerd aircondentioning- en ventilatiesysteem toe is aan een keuring.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.