Service menu right

BENG 2: Primair fossiel energiegebruik

Dit is een indicator voor het primair fossiel energiegebruik. Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwater en ventilatoren. Bij utiliteitsbouw telt ook het primair energiegebruik voor verlichting en bevochtiging mee.

Als er PV-panelen of andere hernieuwbare energiebronnen aanwezig zijn, trek je de opgewekte energie af van het primair energiegebruik.

Het primaire fossiele energiegebruik heeft een belangrijke relatie met de bouwkundige en installatietechnische uitgangspunten van een gebouw. In bijvoorbeeld een ziekenhuis is de warmtapwaterbereiding een belangrijke energiepost. Door de grote vraag naar warm tapwater en het grote aantal tappunten is het minder eenvoudig om aan de BENG-eis te voldoen.

Vraaggestuurde klimatisering op basis van bezetting levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het primair fossiel energiegebruik. Deze techniek sluit aan op het nieuwe werken. Door slim gebruik te maken van de ruimte voorkomt men een onvolledige bezetting.

Een verdere verbetering van het rendement van warmtepompen en de integratie van PV-panelen in de gevel kunnen zorgen voor een belangrijke reductie van het primaire fossiele energiegebruik.

Do's

  • kies voor de meest effici├źnte en energiezuinige installaties voor verwarming, koeling, ventilatie en warmwater
  • kies bij voorkeur voor lagetemperatuurverwarming, zelfs als hoge temperatuur beschikbaar is
  • zorg in het ontwerp voor korte aanvoerleidingen voor warm tapwater
  • gebruik restwarmte nuttig
  • gebruik een zonneboiler en/of een boosterwarmtepomp voor tapwaterverwarming

Don'ts

  • verwarming op basis van een gasgestookte installatie wordt in veel gevallen niet meer toegestaan
  • een elektrische boiler maakt het lastiger om aan BENG 2 te voldoen

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.