Veelgestelde vragen risico op oververhitting nieuwbouw woningen BENG | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen risico op oververhitting nieuwbouw woningen BENG

Veelgestelde vragen

Moet voor de TOjuli-indicatie een aparte berekening worden gedaan?

Nee, deze volgt automatisch uit de geattesteerde software bij de berekening van de energieprestatie-indicatoren.

Waar kan ik voorbeelden vinden, om het risico op oververhitting te beperken?

Enkele voorbeelden om het risico op oververhitting te beperken vindt u op de volgende webpagina's:

Waarop is de waarde van 1,20 bij TOjuli gebaseerd?

Het uitgangspunt voor de grenswaarde per oriëntatie TOjuli is gebaseerd op de Gewogen Temperatuuroverschreiding (GTO). De grenswaarde GTO is vastgesteld op 450 uur en de achtergrond hiervan staat vermeld in het Rapport Grenswaarden zomercomfort nieuwe woningen in Bouwbesluit.

Wat is het verschil bij een TOjuli-berekening en een GTO-berekening?

De waarde voor TOjuli volgt automatisch uit de geattesteerde software. Een GTO-berekening is nauwkeurig, maar volgt niet automatisch uit de software. De GTO-berekening moet worden opgesteld door een expert volgens de eisen uit de Regeling Bouwbesluit.

Welke mogelijkheden heb ik wanneer bij een woongebouw één of meerdere woningen niet voldoen aan de TOjuli-eis van 1,20?

Om de woning of meerdere woningen te laten voldoen aan de TOjuli-eis bestaan er 2 mogelijkheden:

  1. Wordt aangetoond dat de maatgevende woning in het appartementengebouw (de woning met de hoogste TOjuli) voldoet aan de maximale GTO-uren van 450? Dan wordt verondersteld dat alle woningen in het woongebouw voldoen.
  2. Moet u maatregelen treffen om het risico op oververhitting te verminderen? Dan maakt u voor de Omgevingsvergunning een nieuwe BENG-berekening op woongebouwniveau.  Voor alle woningen moeten ook nieuwe energieprestatieberekeningen en TOjuli-berekeningen worden gemaakt, omdat de energieprestatie verandert met de extra maatregelen.

Bij de Omgevingsvergunning moet de woning of het woongebouw altijd aan de BENG-eisen en de TOjuli-eis voldoen. Heeft/hebben één of meerdere woningen in een woongebouw een TOjuli>1,20? En wordt aangetoond dat deze voldoet aan de GTO-eis van 450 uur? Dan voldoet u ook aan de eis. De BENG-berekening voor de Omgevingsvergunning mag (bouwkundig en installatietechnisch) uiteraard niet op andere uitgangspunten baseren. Denk hierbij ook aan de eventuele maatregelen die in specifieke woningen in het woongebouw nodig zijn om te voldoen aan de eisenvan beperking van het risico op oververhitting. Deze neemt u bij de BENG-berekening van het woongebouw mee.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.