Bloembollen- en bolbloementeelt - overige projecten

Bekijk op deze pagina publicaties over energiebesparing in de bloembollen- en bolbloementeelt zoals over de Kennismarkten Energie Bloembollen, de impact van energiebesparingen en over klimaatneutrale bloembollenbedrijven.

Checklist Energiebesparende Maatregelen

De Checklist Energiebesparende Maatregelen is door PPO-Bloembollen en DLV-Plant geactualiseerd. Bloembollenbedrijven kunnen hiermee een shortlist genereren van de belangrijkste energiebesparende mogelijkheden. Nadere analyse moet dan uitwijzen welke maatregelen het meest lucratief zijn. Ter wille van de handzaamheid is de checklist in twee delen opgesplitst:

  • Deel 1 (Excel op website Wageningen UR): vooral maatregelen die betrekking hebben op het gehele productiesysteem, belangrijke deelprocessen zoals meerlagenteelt, of ethyleengestuurde ventilatie van tulpenbollen. Deze maatregelen vereisen vaak flinke investeringen, maar leveren forse besparingen op energiekosten.
  • Deel 2 (Excel op website Wageningen UR): belangrijke besparingsmaatregelen op onderdelen van productiesystemen en deelprocessen, zoals het op tijd vervangen van deurrubbers van koelcellen. Hoewel per maatregel en per onderdeel de besparing vaak niet meer is dan 5%, en ook de investeringen laag, kan gelijktijdige toepassing van deze maatregelen op bedrijfsniveau toch een flinke besparing opleveren.

Service menu right