Service menu right

Bloembollen- en bolbloementeelt - overige projecten

Bekijk op deze pagina publicaties over energiebesparing in de bloembollen- en bolbloementeelt.

U vindt er onder meer publicaties over de Kennismarkten Energie Bloembollen, de impact van energiebesparingen en over klimaatneutrale bloembollenbedrijven.

  Checklist Energiebesparende Maatregelen

  De Checklist Energiebesparende Maatregelen is door PPO-Bloembollen en DLV-Plant geactualiseerd. Bloembollenbedrijven kunnen hiermee een shortlist genereren van de belangrijkste energiebesparende mogelijkheden. Nadere analyse moet dan uitwijzen welke maatregelen het meest lucratief zijn. Ter wille van de handzaamheid is de checklist in twee delen opgesplitst:

  • Deel 1 (Excel op website Wageningen UR): vooral maatregelen die betrekking hebben op het gehele productiesysteem, belangrijke deelprocessen zoals meerlagenteelt, of ethyleengestuurde ventilatie van tulpenbollen. Deze maatregelen vereisen vaak flinke investeringen, maar leveren forse besparingen op energiekosten.
  • Deel 2 (Excel op website Wageningen UR): belangrijke besparingsmaatregelen op onderdelen van productiesystemen en deelprocessen, zoals het op tijd vervangen van deurrubbers van koelcellen. Hoewel per maatregel en per onderdeel de besparing vaak niet meer is dan 5%, en ook de investeringen laag, kan gelijktijdige toepassing van deze maatregelen op bedrijfsniveau toch een flinke besparing opleveren.

  Bent u tevreden over deze pagina?

  Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
  U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
  Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
  Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
  De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.