Uw intensieve veehouderij toekomstbestendig
Wilt u uw bedrijf duurzaam en toekomstbestendig maken? Wij hebben verschillende regelingen en subsidies die u daarbij kunnen helpen. Ze staan hieronder op een rij. Ook geven we voorbeelden van projecten en programma's.
Lbv en Lbv-plus
Wilt u een of meer locaties van uw veehouderij beëindigen? Als u onder de aanpak piekbelasting valt, kunt u gebruikmaken van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus). Als u hier niet onder valt, maakt u gebruik van de Lbv. Meer mogelijkheden om uw stikstofuitstoot te verminderen vindt u op Als agrarisch ondernemer minder stikstof uitstoten.
Regelingen om te verduurzamen

Subsidie voor verduurzaming van stallen
Met de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) kunt u via innovaties de uitstoot uit uw stal verlagen. Met de innovatiemodule onderzoekt of ontwikkelt u nieuwe technieken of maatregelen. Dit doet u samen met een onderzoeksorganisatie. Met de investeringsmodule installeert u bewezen innovaties in uw stal.
De Sbv is in verschillende periodes van het jaar geopend.

Verduurzamen en dierenwelzijn verhogen
Wilt u het welzijn van uw dieren verhogen of de uitstoot van emissies verminderen? Met MIA\Vamil en EIA kunt u milieuvriendelijke en energiebesparende investeringen fiscaal aftrekken. In de milieu- en energielijst staat om welke investeringen het gaat. Denk aan systemen voor koude- of warmteterugwinning of elektrische krachtvoerinstallaties.
Ook deze regelingen helpen u verder
Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)
Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) heeft als doel om de landbouw toekomstbestendig te maken, de natuur te versterken en het platteland leefbaar te houden. Belangrijk daarin is de eco-regeling: als u eco-activiteiten uitvoert, krijgt u een hogere bijdrage. Bekijk alle nieuwe mogelijkheden op Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vanaf 2023.
Ook interessant voor u
Innovatieve stalsystemen voor minder uitstoot
Een nieuw stalsysteem gebruiken waarmee u minder ammoniak of fijnstof uitstoot? Een nieuw stalsysteem gebruiken waarmee u minder ammoniak of fijnstof uitstoot. U heeft de keuze uit erkende en niet-erkende stalsystemen. Of u werkt samen met een producent aan zo’n nieuw systeem. De producent ontwikkelt het, laat de uitstoot meten en vraagt erkenning aan. U test daarbij voor hem het nieuwe stalsysteem in de praktijk. Lees meer over Innovatieve stalsystemen voor minder ammoniakuitstoot en de Regeling fijnstof veehouderij.
Derogatie
U mag op uw landbouwgrond 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar gebruiken. Met een derogatievergunning is dat meer. De laatste stand van zaken leest u op Derogatie.
Subsidie voor omschakeling naar duurzame landbouw
Wilt u leren over duurzame landbouw? Bijvoorbeeld over minder stikstofuitstoot? Met een kennisvoucher van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) kunt u subsidie krijgen voor een cursus, advies, bedrijfsplan of opleiding over omschakeling naar duurzame landbouw.
Wilt u uw intensieve veehouderij op meerdere fronten blijvend verduurzamen? Bijvoorbeeld door uw stikstofuitstoot te verlagen? Dan kunt u terecht bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) van het Nationaal Groenfonds. U kunt voor uw bedrijf een lening van maximaal € 400.000 krijgen, tegen een lage rente. U hoeft pas na enkele jaren af te betalen. Bekijk alle informatie over het Investeringsfonds Duurzame landbouw.
Borgstelling MKB-landbouwkredieten
Wilt u investeren in uw bedrijf? Maar heeft u te weinig onderpand voor een lening? Met het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) kunt u toch een financiering krijgen. Hiermee staat de overheid borg voor een deel van uw lening bij de bank of financier.
Investeren in verduurzaming en dierenwelzijn
Wilt u het welzijn van uw dieren verhogen of de uitstoot van emissies verminderen? Met MIA\Vamil kunt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. Met EIA in investeringen die een forse energiebesparing opleveren.
In de milieu- en energielijst staat welke investeringen u fiscaal kunt aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan luchtverkoeling op basis van waterverdamping of het bron gescheiden opvangen en bewaren van dierlijke mest en urine. In de Infographic Landbouw kunt u zoeken op thema.
Maatlat duurzame veehouderij
Het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) heeft u nodig voor de investeringsaftrek van MIA\VAMIL, het belastingvoordeel van de Regeling groenprojecten en het Borgstellingskrediet voor de Landbouw. Lees meer op de website van Maatlat Duurzame Veehouderij.
Subsidie voor warmtepomp en zonneboiler
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers krijgt u subsidie voor een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler.
Subsidie voor minder CO2-uitstoot
Gaat u hernieuwbare (duurzame) energie produceren? Of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan kunt u subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Subsidie voor bijdragen aan de klimaatdoelen
Wilt u samen met anderen werken aan complete oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelen? Dan is dit misschien iets voor u: Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI).
Subsidie voor onderzoek en ontwikkeling
Bent u bezig met Research & Development? Of voert u technisch-wetenschappelijk onderzoek uit? Dan kunt u gebruik maken van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).
Subsidie voor innovatieprojecten
Wilt u als mkb'er samen met anderen aan de slag met innovatieprojecten? Dan is de mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) misschien iets voor u.
Subsidie voor circulaire ketenprojecten
Wilt u samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? En wilt u daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? U kunt daarvoor de subsidie Circulaire ketenprojecten aanvragen. De subsidie is er vooral voor mkb-ondernemers.
Samen werken we aan het voorkomen en bestrijden van besmettelijke dierziektes. Zo houden we gezonde dieren, gezonde mensen en een goede exportpositie. Er zijn regels om (besmettelijke) dierziekten te voorkomen. Lees hierover meer op Dierziektepreventie.
Uitbraak van besmettelijke dierziekte
Is er een uitbraak van een besmettelijke dierziekte op uw bedrijf? Dit heeft gevolgen voor u en uw bedrijf. Voor de kosten kunt u een tegemoetkoming krijgen uit het Diergezondheidsfonds.
"Samenwerking tussen boer en dierenarts maakt kuikens gezonder"
Als intensieve pluimveehouder kunt u te maken hebben met voetzoollaesies bij vleeskuikens. Pluimveehouder Dennis Wenker heeft maatregelen getroffen, zodat er minder dierziektes zijn. Hij, dierenarts Richard Rietema en Chris Schaafsma van RVO vertellen ons hoe ze dat doen.
Verduurzaming in de praktijk

Hoe zorgt u nog beter voor uw pluimvee?
Pluimveehouder Johan Leenders legt zijn kippen in de watten. In deze video laten we zien hoe hij dat doet. De investeringen voor het welzijn van zijn kippen financiert hij voor een deel met onze fiscale regelingen.

"Het is tijd voor meer aandacht voor onze impact op de omgeving"
De veehouderij staat voor grote uitdagingen. Jongdiervoedingsproducent Denkavit probeert zo duurzaam mogelijk te werken en impact te maken in de hele keten. Program Lead Corporate Sustainability & Sales manager Jacob Kroes vertelt hoe zijn bedrijf dat aanpakt en waar kansen liggen voor collega’s uit de sector.
Laat u inspireren op demobedrijf
Benieuwd wat collega-veehouders vertellen over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Maak kennis met een demobedrijf bij u in de buurt. En laat u inspireren voor de volgende stap van uw bedrijf. Vind demobedrijven in de vleesveehouderij, varkenshouderij en schapenhouderij.
Projecten en programma's
Integraal aanpakken
In het programma Integraal aanpakken werken veehouders, onderzoekers en overheid samen. Zij bedenken haalbare maatregelen om de uitstoot van methaan en ammoniak te verlagen. Er is een integrale aanpak voor varkens, melkvee en geiten. Meer informatie leest u op de website van Integraal aanpakken.
Skal-certificering biologische boer
Wilt u biologisch boeren? Skal certificeert biologische boeren. Voor u betekent dit vaak een omschakeling, omdat uw dieren ook een uitloop of weidegang nodig hebben. Lees meer op de website van Skal.
Vakinformatie voor de varkens- en pluimveehouder
Wilt u uw kennis over verduurzaming bijhouden? Op de website van Groen Kennisnet vindt u veel actuele vakinformatie zoals:
- het laatste nieuws;
- aankondigingen van evenementen, bijeenkomsten en studiedagen;
- een uitgebreide bron van actuele kennis.
Bekijk vakinformatie voor de varkenshouder en pluimveehouder op Groen Kennisnet.
Wetten en regels
Hier doen we het voor
Om toekomstbestendig te kunnen boeren, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor boeren en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie leest u op Duurzame landbouw.