Veelgestelde vragen over de vouchers van SABE
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over SABE-vouchers.
Voor de vouchers die u vanaf 4 april 2022 kunt aanvragen, heeft u eHerkenning niveau 2+ (of hoger) nodig. Heeft u dit nog niet? U regelt dit op www.eherkenning.nl. Dit kan een paar dagen duren. Vraag dus op tijd eHerkenning aan, zodat u niet pas op het laatste moment uw aanvraag kunt doen.
Nee. U kunt elk kalenderjaar één voucher krijgen voor het advies- óf het cursusonderdeel van SABE. U kunt ze dus niet allebei krijgen in één kalenderjaar.
Een advies geeft antwoord op de vraag die de agrariër gesteld heeft. Het advies gaat ook in op specifieke behoeften of een hulpvraag. Met een professioneel advies geeft u als adviseur maatwerk en toont u zich betrokken bij de bedrijfssituatie van de agrariër.
Aandachtspunten:
- U mag zelf bepalen hoe gedetailleerd uw advies is. U presenteert dit in de vorm van één tekst, zonder bijlagen.
- Uit het advies moet duidelijk blijken wat uw antwoord is op de hulpvraag van de agrariër. Of hoe u specifieke problemen kunt oplossen. Met behulp van het advies moet de aanvrager concrete stappen kunnen zetten in zijn bedrijfspraktijk. Natuurlijk mag de agrariër zelf bepalen of hij het advies ook daadwerkelijk uitvoert.
- Als erkend adviseur ondertekent u het advies. Daarna draagt de agrariër de adviesvoucher aan u over. Met de voucher dient u een declaratie in bij ons. Dit heet: de adviesvoucher verzilveren.
Een voucher verzilvert u binnen 1 jaar nadat de aanvrager deze heeft ontvangen. Wilt u de periode verlengen? Dat kan 1 keer met een periode van maximaal 6 maanden. Stuur een verzoek in via mijn.rvo.nl. Klik eerst op de knop Aanvraag beheren en dien daarna een Inhoudelijke wijziging in. Doe dit voor het einde van de periode waarin u eigenlijk moest verzilveren.
Op de dag dat de subsidiepot leeg raakt, gaan we loten. De aanvragen die op die dag binnenkomen, loten mee. Deze aanvragen moeten wel volledig zijn.
Met de loting zetten we de aanvragen in een volgorde. De aanvraag die bovenaan staat, handelen we als eerste af. Als de aanvraag akkoord is, krijgt de aanvrager een voucher. Daarna handelen we de 2e aanvraag af. En zo verder totdat de subsidiepot leeg is.
Komt uw aanvraag binnen vóór de dag dat de subsidiepot leeg raakt? Dan krijgt u een voucher als wij uw aanvraag goedkeuren.
Voor de SABE-onderdelen Cursus over duurzamere landbouw voor agrariërs en de Agrarische opleiding voor bedrijfsadviseurs is een lijst met opleidingsinstellingen. De aanvrager kan alleen kiezen uit deze opleidingsinstellingen.
Is uw klant btw-plichtig? Dan mag u de voucher gebruiken voor de subsidiabele kosten exclusief btw. U moet wel btw berekenen op uw factuur. Deze kan uw klant dan terugvragen.
Is uw klant niet btw-plichtig? Dan gebruikt u de voucher voor de subsidiabele kosten inclusief btw.
Als u als instelling voor hoger onderwijs bent u meestal niet btw-plichtig. Dan zet u op de factuur ‘vrijgesteld van btw’.
Ja, dat mag tot een maximum van 2 adviesuren. Dit kan bijvoorbeeld als een adviseur van uw adviesbureau input heeft aangeleverd voor uw advies. U mag dus maximaal 2 uren meerekenen op uw factuur, volgens het tarief van de niet-erkende adviseur.
Uitgangspunt blijft dat u als erkend adviseur het advies opstelt (de probleemanalyse en het advies zelf). En dat u tekent voor de kwaliteit (onderbouwing advies) en onafhankelijkheid hiervan. Ook bent u het aanspreekpunt voor de agrariër en de gesprekspartner in het hele adviestraject.
Ja, u mag kosten voor inkoop van diensten of producten (bijvoorbeeld bemonstering) meerekenen die u nodig heeft voor uw advies. Voorwaarde is wel dat uw leverancier onafhankelijk is van de agariër aan wie u het advies geeft.
Nee, u mag de voucher die aan u is toegekend, niet uitbesteden aan een andere erkend adviseur. Ook niet voor een deel. De agrariër heeft namelijk bewust voor u gekozen.
Als een andere adviseur beter het advies kan geven, moet de agrariër de voucher aan hem/haar overdragen. Dat kan hij/zij in de mijn-omgeving regelen met een wijzigingsverzoek.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit