Veelgestelde vragen over de projectsubsidie van SABE
Bereid uw aanvraag goed voor. Kijk bijvoorbeeld het webinar terug waarin experts uitleg geven over de aanvraag. Controleer of u eHerkenning niveau 3 heeft. En vul de verplichte bijlagen alvast in. Wat kunt u nog meer voorbereiden? U leest het in de antwoorden op veelgestelde vragen:
Bijna iedereen die een project organiseert voor een groep agrariërs. En dan een project waarbij samen leren over duurzame landbouw en kennis delen centraal staat.
Een voorwaarde is dat de organisator personeel heeft dat gekwalificeerd en opgeleid is. De organisator mag eigen personeel gebruiken, maar mag ook experts inhuren die bijdragen aan de kennisdeling.
Niet verbonden aan verkoop
De projectsubsidie kan niet aangevraagd worden door iemand die verbonden is aan de verkoop van landbouwproducten. Of producten voor de landbouwsector, zoals diervoer, mest of gewasbeschermingsmiddelen. Dit is zo geregeld, omdat u onafhankelijk moet zijn in de projecten.
Gemeente of provincie
Een gemeente of provincie kan niet als organisator van een project de subsidie Samen leren in projecten voor duurzame landbouw aanvragen.
Ze kunnen wel meewerken in de aanloopfase van een subsidieproject, door agrariërs te helpen in groepsverband hun kennisbehoefte op papier te zetten.
Agrarisch ondernemer
U kunt als agrarisch ondernemer niet zelf een aanvraag doen. U kunt wel samen met andere agrariërs uw kennisbehoefte op papier zetten. Daarmee gaat u op zoek naar een organisatie die een project voor jullie groep kan organiseren. En dat moet dan een project zijn waarbij samen leren over duurzame landbouw en kennis delen centraal staat. De organisator van het project kan deze projectsubsidie bij ons aanvragen.
Nee, u kunt als agrarisch ondernemer niet zelf een aanvraag doen. U kunt wel samen met andere agrariërs uw kennisbehoefte op papier zetten. Daarmee gaat u dan op zoek naar een organisatie die een project voor uw groep kan organiseren. En dat moet dan een project zijn waarbij samen leren over duurzame landbouw en kennis delen centraal staat. De organisator van het project kan dan deze projectsubsidie bij ons aanvragen.
Voor uw aanvraag heeft u minimaal eHerkenning niveau 3 nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Het kan een paar dagen duren voordat u eHerkenning niveau 3 in huis heeft. Vraag het dus op tijd aan.
Als u eHerkenning gebruikt, moet u ook voor de goede dienst gemachtigd zijn. Bij eHerkenning vanaf niveau 2 moet u deze machtiging zelf aanvragen. Voor aanvragen bij RVO vraagt u de machtiging aan voor ‘mijn.rvo.nl (voor een aantal subsidieregelingen)'. Meer informatie vindt u op eherkenning.nl.
Nee, dat is niet nodig.
U maakt natuurlijk kans als u voldoet aan de voorwaarden van de subsidie. Deze vindt u op Samen leren in project over duurzame landbouw. Maar de kans wordt groter als u in uw projectplan duidelijk beschrijft hoe:
- kennis over duurzame landbouw bij de landbouwers terechtkomt;
- de landbouwers de kennis direct in de praktijk kunnen toepassen;
- u niet alleen nieuwe kennis ontwikkelt, maar ook bestaande kennis gebruikt.
In ons webinar over de subsidie Samen leren in project over duurzame landbouw legt RVO-deskundige Han Swinkels uit wat een goed plan is. U vindt de uitleg in de terugkijkvideo vanaf 36:00.
Han Swinkels vertelt in het webinar over het succesvolle projectplan van FarmHack. Nieuwsgierig? Download het plan en doe inspiratie op:
We beoordelen uw aanvraag op 4 criteria. De eerste 2 tellen dubbel mee.
- De impact van het project. Dit gaat over bijdrage aan de kennis van de agrarische ondernemers over duurzame landbouw. Hoe groter de kans dat de kennis ook echt wordt gebruikt, hoe hoger de score (weging: 2x).
- De kwaliteit van de combinatie van aanvrager en samenwerkingverband. In dit criterium weegt bijvoorbeeld mee wie de activiteiten begeleidt. En wat de aantoonbare expertise en ervaring van deze personen is. Maar ook de motivatie van de aanvrager telt hierbij mee (weging 2x).
- De kwaliteit van het projectplan. Voor dit criterium kijken we bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de beschrijving van de onderdelen van het projectplan. Maar ook naar de samenhang tussen de activiteiten (weging: 1x).
- De kosteneffectiviteit. Een projectplan scoort bijvoorbeeld hoog als het geld effectief en efficiënt wordt gebruikt (weging: 1x).
Meer informatie hierover vindt u in artikel 2.4.30 van de publicatie van de SABE in de Staatscourant.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit