Veranderingen Gecombineerde opgave 2023
Wat is er veranderd in de Gecombineerde opgave 2023? U ziet voor ieder menu-onderdeel van de opgave wat er dit jaar anders is. Zo begint u goed voorbereid aan het invullen.
Extra vragen Europese Landbouwtelling (IFS)
Dit jaar stellen wij weer extra vragen in de Gecombineerde opgave voor de Europese Landbouwtelling: Integrated Farm Statistics (IFS). De vorige keer dat u hiervoor vragen moest beantwoorden was in 2020. Meer informatie over de IFS vindt u op Wat doen wij met uw gegevens.
Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)
In het GLB van 2023 krijgt u te maken met nieuwe voorwaarden, regelingen en premies. Meer informatie vindt u op Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vanaf 2023.
Voor sommige agrarisch ondernemers was uiterlijk 15 mei 2023 de Gecombineerde opgave doen niet haalbaar. Daarom heeft de minister besloten om dit jaar de periode te verlengen met een maand. U had tot en met 15 juni 2023 de tijd om uw opgave te doen.
In 2023 is er geen kortingsperiode meer na 15 juni. In vorige jaren kon u een GLB-subsidie nog na 15 mei aanvragen in de opgave. U kreeg dan een korting op uw subsidiebedrag.
Veranderingen op hoofdlijnen
Hieronder vindt u veranderingen in de opgave op hoofdlijnen. Bent u benieuwd naar alle vragen en de antwoordopties? Deze vindt u hieronder in het document Vragen in de Gecombineerde opgave 2023.
Het onderdeel Werk heet nu Bedrijfsvoering. Wij stellen u in dit onderdeel meer vragen over het bedrijfshoofd en de persoon met de dagelijkse leiding. Bijvoorbeeld welke opleiding de persoon met de dagelijkse leiding heeft gevolgd.
Ook vragen wij naar verbrede landbouwactiviteiten op uw bedrijf. En wie deze activiteiten uitvoert. Daarnaast geeft u aan of u opslagruimte heeft voor landbouwproducten. Ook willen we graag weten of u energie heeft geproduceerd en zo ja, hoe u dat heeft gedaan.
Heeft u paarden, pony’s en/of ezels? Dan moet u in dit jaar de aantallen weer doorgeven in de opgave. Ook dieren waarvan u geen eigenaar bent geeft u op, bijvoorbeeld pensionpaarden die op uw bedrijf aanwezig zijn. Het maakt niet uit of u deze dieren hobby- of bedrijfsmatig houdt. Wij vragen u in dit onderdeel ook naar technieken en machines voor de verzorging van uw veestapel.
In dit onderdeel geeft u aan voor welke GLB-regelingen u zich wilt aanmelden of een aanvraag wilt doen. U kunt zich in de opgave aanmelden voor de basispremie, eco-regeling, extra betaling jonge landbouwers en behoud zeldzame landbouwhuisdierrassen. De brede weersverzekering kunt u direct aanvragen in de opgave. Ook geeft u in dit onderdeel aan of u zich wilt aanmelden voor de eco-activiteit verlengde weidegang. Meer informatie vindt u op Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vanaf 2023.
Vragen over het diergezondheidsfonds vindt u nu in het onderdeel Dieren.
Grond in gebruik
U geeft uw landschapselementen op bij grond in gebruik. U kunt deze mee laten tellen voor de basispremie van het GLB.
Andere grond
U geeft de overige grond op die bij uw bedrijf hoort. Denk aan erf, gebouwen, gesteente, groeven, onvruchtbare grond, vijvers en wegen. Maar ook grond die wel geschikt is voor de landbouw, maar u niet zo in gebruik heeft. Zoals een kampeerterrein.
Regelingen per perceel
Het scherm Regelingen grondgebonden heet nu Regelingen per perceel. Maar het werkt nog hetzelfde. Hier geeft u nu aan welke percelen u wilt laten meetellen voor de nieuwe GLB-regelingen. Maar bijvoorbeeld ook of u een voor- en/of nateelt heeft. Of dat u percelen braak laat liggen.
Bufferstroken
Ligt op (een deel van) uw perceel een of meer bufferstroken? Dan ziet u bij dit perceel de oppervlakte van de bufferstroken. Bufferstroken tellen niet mee voor de gebruiksnormen (mestplaatsingsruimte). U moet in de opgave zelf de juiste mestplaatsingsruimte uitrekenen. Daarvoor trekt u de oppervlakte van de bufferstroken af van de oppervlakte die volgens ons mee kan tellen voor de mestwetgeving (Voorgestelde oppervlakte Mest). Zo krijgt u de juiste oppervlakte die u kunt opgeven voor de mestwetgeving (Opgegeven oppervlakte mest).
De bufferstroken hebben wij berekend met de kaartlaag Bufferstroken. U ziet de kaartlaag door deze in de opgave aan te klikken in de legenda. Bent u het niet eens met de bufferstroken? Dan kunt u aangeven waarom. Bijvoorbeeld als de waterloop van een ander type is of gedempt is.
Overzicht mest en grond
U ziet u in het Overzicht mest en grond de gegevens over derogatie. En of u aan de norm voor derogatie voldoet met de percelen die u heeft opgegeven. Meer informatie over het aanvragen van een derogatievergunning vindt u op Derogatie.
Appels en peren
Teelt u peren of appels, of beide? Dan krijgt u ook vragen over de leeftijd en het aantal fruitbomen.
Beregening
Wij stellen ook vragen over uw beregeningsinstallatie(s). Bijvoorbeeld of u in 2020, 2021 en 2022 landbouwgrond heeft beregend en zo ja, hoeveel. En welke oppervlakte u per gewas of groep gewassen heeft beregend. Heeft u in 2022 uw landbouwgrond beregend? Dan krijgt u ook nog vragen over bijvoorbeeld het watermeetsysteem, de waterbronnen en hoe u heeft beregend.
Drainage
Wij vragen of u in 2022 drainage had op uw percelen. En zo ja, op hoeveel grond u dit had.
Bodembewerking en -bedekking op bouwland
Wij vragen of u in 2022 uw bouwland heeft bewerkt. En welke bodembedekking u heeft gebruikt.
Had u opslag voor dierlijke mest van augustus 2022 tot en met februari 2023? Dan stellen wij u vragen over welke opslag er mogelijk is en wat de opslagcapaciteit was. Maar ook waar u de mest heeft opgeslagen.
Meer informatie over de veranderingen in het mestbeleid vindt u op Mest.
Dit jaar geeft u de gebruikstitel op voor uw tuinbouw onder glas.
Dit is een nieuw onderdeel dit jaar. Hierin stellen wij u vragen over machines en precisielandbouw in 2022. Bijvoorbeeld over uw tractoren en hun vermogen. Maar ook over andere machines in eigendom en machines die u niet (helemaal) in eigendom had. Ook geeft u aan of u in 2022 systemen en technieken gebruikte om uw gewassen te verzorgen. En zo ja welke.
Vanaf dit jaar hebben wij de ondertekening van de opgave makkelijker gemaakt. U heeft geen extra eHerkenning of TAN-codes meer nodig om de opgave te ondertekenen.
Vragen in de Gecombineerde opgave 2023
In het document Vragen in de Gecombineerde opgave 2023 vindt u alle vragen uit de opgave en de antwoordopties.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit