Uw GLB-aanvraag 2023 voorbereiden, invullen en wijzigen

Gepubliceerd op:
28 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
19 april 2023

U meldt zich in de Gecombineerde opgave aan voor regelingen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). U doet de aanmelding vanaf 1 maart en uiterlijk 15 juni 2023. En de aanvraag vanaf 15 oktober en uiterlijk 30 november 2023. We geven u graag een aantal tips.

Laatste aanpassingen op deze pagina

19 april 2023: U krijgt een maand langer de tijd om de Gecombineerde opgave in te vullen. De nieuwe deadline is 15 juni.

30 maart 2023: Onderaan deze pagina staat informatie over controle van uw aanvraag.

Bekijk het webinar over voorbereidingen op het GLB terug

Werk uw percelen bij

Werk uw percelen bij in Mijn percelen voordat u de GLB-aanmelding doet. Meer informatie vindt u op Percelen registreren.

Nieuw zijn de kaartlagen Landschapselementen en Bufferstroken. Kijk hoe u deze gebruikt.

Geef een bedrijfsoverdracht door

Een bedrijfsoverdracht meldt u bij KVK en bij ons. Die kan namelijk gevolgen hebben voor uw GLB-subsidies. Lees alles over bedrijfsoverdracht en GLB.

Check of u actieve landbouwer bent

U moet op 15 juni actieve landbouwer zijn. Staat u bij KVK ingeschreven? Controleer of u met de goede SBI-code staat geregistreerd. En of uw accountant het formulier Samenstellingsverklaring van de accountant moet invullen.

Heeft u in 2022 in totaal minder dan € 5.000 aan directe betalingen ontvangen? Dan voldoet u in 2023 automatisch aan de voorwaarde van actieve landbouwer. Lees alles over actieve landbouwer.

Geef uw rekeningnummer door

Om uw GLB-subsidies uit te betalen, hebben wij uw rekeningnummer nodig. Misschien staat dit nummer al bij ons geregistreerd. En anders geeft u uw rekeningnummer door in Mijn dossier. U kunt hier niemand voor machtigen. Dit moet u zelf doen.

Verzamel bewijzen

Wij kunnen u om extra bewijs vragen. Bijvoorbeeld de schriftelijke overeenkomst of statuten van uw bedrijf voor blokkerende zeggenschap als jonge landbouwer. Zorg dat u deze bewijzen verzamelt.

Bereid de Gecombineerde opgave voor

In de Gecombineerde opgave vraagt u niet alleen GLB-subsidies aan. U moet ook gegevens doorgeven voor de Landbouwtelling, de mestwetgeving en emissierapportages. Bekijk de pagina Gecombineerde opgave voorbereiden voor belangrijke stappen om u op weg te helpen.

Vul de Gecombineerde opgave in 

Met de Gecombineerde opgave geeft u alle gegevens in één digitaal formulier aan ons door. Bekijk hoe u de Gecombineerde opgave invult en aanvraagt.

Voor deze GLB-regelingen meldt u zich vanaf 1 maart en uiterlijk 15 juni 2023 eerst aan in de Gecombineerde opgave:

De aanvraag voor deze subsidies doet u vanaf 15 oktober en uiterlijk 30 november 2023.

Voor de Brede weersverzekering hoeft u zich niet eerst aan te melden. Deze vraagt u vanaf 1 maart en uiterlijk 15 juni 2023 direct aan in de Gecombineerde opgave.

Webinar Gecombineerde opgave terugkijken

Tijdens een webinar gingen we in op vragen over de Gecombineerde opgave. Kijk het webinar van 30 maart terug. 

Einde kortingsperiode

In 2023 is er na 15 juni geen kortingsperiode meer. In vorige jaren kon u een GLB-subsidie nog na de deadline aanvragen in de Gecombineerde opgave. U kreeg dan een korting op uw subsidiebedrag. Deze korting is opgeheven. De deadline is echt 15 juni, daarna is aanmelden niet meer mogelijk. 

Geef wijzigingen op tijd door

Op 15 juni moet u de eco-activiteiten waaraan u wilt meedoen, hebben doorgegeven. Twijfelt u over bepaalde eco-activiteiten? Geef deze toch door: later weghalen is mogelijk, maar toevoegen niet meer.

Heeft u zich uiterlijk 15 juni 2023 aangemeld en verandert er daarna iets in uw situatie of planning? Dan kunt uw aanmelding tot en met 30 november 2023 nog wijzigen in de Gecombineerde opgave. Bijvoorbeeld als uw situatie veranderd is. Of als u een eco-activiteit niet kunt uitvoeren. Zo blijven uw gegevens actueel. Wij vullen uw definitieve aanvraag vooraf in met de gegevens uit uw aanmelding.

Heeft u de Gecombineerde opgave al verstuurd? En wilt u een of meer percelen in uw GLB-aanvraag wijzigen? Pas deze dan aan in Mijn percelen. Vergeet niet om daarna de Gecombineerde opgave opnieuw te versturen.

Controle: feitelijke situatie is leidend in 2023

In 2023 is veel veranderd voor GLB-subsidies en dus voor u als agrariër. Een aantal voorwaarden is anders of nieuw. Ook kunt u meedoen aan de nieuwe eco-regeling. En subsidie krijgen op landschapselementen. Een flinke omslag, waarvoor u maar weinig voorbereidingstijd kreeg. Daarom geldt 2023 als een leerperiode.

  • Voldoet u in 2023 niet aan de nieuwe subsidievoorwaarden? Dan krijgt u wel een waarschuwing, maar geen korting. Zo kunt u wennen aan de nieuwe regels.
  • Kunt u een aangemelde eco-activiteit niet uitvoeren? Dan kunt u deze activiteit zonder sanctie intrekken.

We gaan uit van de feitelijke situatie. U kent deze situatie zelf het beste. Wilt u daarom de gegevens zo juist of precies mogelijk doorgeven in de Gecombineerde opgave? Wij gaan samen met de NVWA uit van deze situatie. In de controle en beoordeling houden we dus rekening met de feitelijke situatie.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?