Het nieuwe GLB: werkwijze voor aanvragen basispremie en andere betalingen

Gepubliceerd op:
30 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
30 juni 2022

In 2023 verandert het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Er komen nieuwe regelingen, andere voorwaarden, vergoedingen en verplichtingen. Sommige voorwaarden in het nieuwe GLB gaan al in vanaf 1 januari 2023. Daarom is het nodig om uw deelname aan deze regelingen al eerder door te geven.

Het nieuwe GLB is nog in ontwikkeling. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze pagina. Bekijk per regeling de voorwaarden en meest recente informatie.

Welke regelingen moet u aanmelden?

In het formulier Aanmelding deelname GLB 2023 meldt u zich voor verschillende regelingen aan. Er komt een nieuwe regeling voor inkomenssteun: de basispremie. Deze regeling vervangt de basis- en vergroeningsbetaling. Ook komt er een extra betaling voor de eerste 40 hectare van uw subsidiabele grond. 

Bovenop de basisbetaling kunt u meedoen aan de eco-regeling. Met deze regeling kunt u uw bedrijf verduurzamen. En u kunt subsidie aanvragen voor het behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen.

Eerder aanmelden en wijzigingen doorgeven

In de huidige situatie vraagt u inkomenssteun aan via de Gecombineerde opgave. Uw aanvraag doet u uiterlijk 15 mei van het aanvraagjaar. In de nieuwe situatie zijn er meer momenten belangrijk voor uw aanvraag. Uw aanmelding doet u namelijk al in het jaar vóór het aanvraagjaar. Deze geeft u dus vanaf 1 december 2022 aan ons door. Veranderen uw gegevens? Dan kunt u dit na uw aanmelding, tussentijds, wijzigen. Vanaf 15 oktober 2023 doet u uw definitieve aanvraag.

De belangrijkste momenten op een rij

In het nieuwe GLB krijgt u te maken met een aantal belangrijke data. We zetten ze hieronder voor u op een rij.

Hieronder leest u meer over wat er op de verschillende data staat te gebeuren.

Voordelen nieuwe aanvraagmethode GLB 2023

Eerder aanmelden is een belangrijke verandering en dat zal wennen zijn. Maar deze nieuwe werkwijze heeft belangrijke voordelen:

  • Wij helpen u tijdens het jaar om de aanvraag kloppend te krijgen. Dit doen we bijvoorbeeld door percelen en gewassen te monitoren.
  • U krijgt bericht van ons over de uitkomsten van de tussentijdse controles. U kunt dan aanpassingen zo snel mogelijk doorvoeren. Dat helpt om uw gegevens ruim voor de definitieve aanvraag (vanaf 15 oktober) kloppend te krijgen.
  • Kloppen de gegevens bij de definitieve aanvraag? Dan is ons streven om zo snel mogelijk, na 1 december, uit te betalen.

Waarom verandert het aanvraagproces?

Het aanvraagproces verandert omdat sommige voorwaarden al vanaf 1 januari 2023 ingaan. Daarom is het nodig om deelname aan deze regelingen eerder door te geven. En door de extra momenten en spreiding over het jaar heen, blijft het uitkeren van de subsidie in december haalbaar.

Een andere reden waarom het aanvraagproces verandert, zijn tussentijdse controles. Een deel van de controles gebeurt al tijdens de aanvraagperiode. Hiermee moeten we voldoen aan de EU-regels. U krijgt bericht van ons over de uitkomsten. Zo kunt u aanpassingen doorvoeren en de aanvraag ruim voor de definitieve subsidieaanvraag kloppend krijgen. Hierdoor is een vlotte afhandeling mogelijk; van de bevestiging (beschikking) tot uitbetaling.

De regelingen in de Aanmelding deelname GLB 2023

U meldt zich voor de volgende regelingen aan:

Bent u tevreden over deze pagina?