Goederen importeren uit een land buiten de EU

Gepubliceerd op:
28 juli 2021

Heeft u een leverancier van buiten de EU? Lees hier wat u moet regelen als u een product uit een niet-EU-land importeert.

Bij het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) komt veel kijken. Zo moet u aangifte doen bij de Douane en meestal invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw en soms accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen.

Doe aangifte bij de Douane

Als u goederen van buiten de EU importeert, moet u daarvan aangifte doen bij de Douane. U betaalt dan belastingen en invoerrechten. Hiermee brengt u de goederen in het vrije verkeer van de EU. De douaneaangifte gebeurt digitaal. Meestal doet een vervoerder of een douanevertegenwoordiger dit voor u. Maar u mag ook zelf aangifte doen. Dit regelt u via de Nationale Helpdesk Douane. U heeft hiervoor altijd een EORI-nummer nodig.

Gebruik het Gebruikstarief (DTV) voor uw goederencode (HS-code)

Bij de invoeraangifte vraagt de Douane om de HS-code van uw product. Dit is een meercijferige code die de Douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. 

In het Gebruikstarief (DTV) vindt u per goederencode:

  • een omschrijving van de goederen
  • de invoerrechten en andere belastingen bij invoer die u moet betalen
  • overige verplichtingen bij invoer

Bereken de invoerrechten

Voor de invoer van uw goederen betaalt u invoerrechten aan de Douane. De hoogte van de invoerrechten hangt af van het soort product en het land waaruit u importeert. Soms hoeft u minder of helemaal geen invoerrechten te betalen. Dat is zo als:

De tarieven vindt u in het Gebruikstarief.

Kijk waar u btw betaalt en terugvraagt

U betaalt btw in het land waar u de goederen invoert. Als dat Nederland is, betaalt u btw bij de Nederlandse douane. De btw die u betaalt mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan uiteindelijk niets. Heeft u een vergunning artikel 23? Dan betaalt u de btw niet bij de Nederlandse douane, maar geeft u deze aan in uw btw-aangifte.

Invoerregeling

Importeert u goederen van buiten de EU, die direct geleverd worden aan particuliere klanten binnen de EU? En is de waarde maximaal € 150 per levering? Dan kunt u de Invoerregeling gebruiken voor het aangeven van de btw. U meldt en betaalt dan maandelijks de btw voor al deze leveringen in 1 keer. 

Btw terugvragen uit een ander EU-land

Importeert u goederen via een ander EU-land, dan betaalt u de btw in dat land. Doet u daar geen btw-aangifte? Dan kunt u de btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.

Houd uw administratie goed bij

Importeert u ook goederen uit een EU-land? Maak dan onderscheid tussen niet-EU en EU in uw administratie.

Controleer of u bijkomende heffingen moet betalen

Als u alcoholhoudende dranken, tabaksproducten of brandstoffen invoert, moet u accijns betalen. En voor vruchtensappen of andere alcoholvrije dranken betaalt u verbruiksbelasting. U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane.

Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld landbouwheffingen. Of belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) bij de import van auto's. De EU heeft ook antidumpingheffingen om te voorkomen dat producten op de Europese markt komen tegen dumpprijzen.

Importdocumenten

Bij import van goederen uit landen buiten de EU kunt u te maken krijgen met verschillende importdocumenten. Welke documenten u nodig heeft, hangt onder andere af van het product en het land van verzending.

Heeft u een invoervergunning nodig?

Voor sommige producten gelden er strenge regels. Als u deze producten wil importeren, heeft u een invoervergunning of invoercertificaat nodig. Of u moet zichzelf registreren. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • bloemen
  • planten
  • diervoeders
  • geneesmiddelen

In het handboek VGEM van de Douane vindt u een overzicht van producten waarvoor u een vergunning of certificaat nodig heeft.

Ga na welke producteisen er gelden

U krijgt te maken met verschillende wetten en regels als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen. Een product moet veilig en bruikbaar zijn voor het op de markt komt. In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van uw producten. Daarnaast moet u zich houden aan wetgeving over veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Ga altijd na wat de Europese producteisen zijn. Met de portal Access2Markets van de Europese Commissie ziet u per product en per EU-land wat de eisen zijn.

Parallelimport verboden

U mag alleen producten van een geregistreerd merk importeren als u toestemming heeft van de merkhouder. Heeft u dat niet, dan doet u aan parallelimport en dat is niet toegestaan.

Internationale betalingen

Als u uw leverancier niet in euro's betaalt, loopt u valutarisico. Vraag uw bank naar de voorwaarden, de risico's en de kosten die horen bij de verschillende internationale betaalmethoden.

Importeur of handelsagent?

Als importeur koopt u zelf goederen in het buitenland. En brengt u die op de Nederlandse markt. Het voordeel is dat u meer invloed heeft op het verkoopproces dan een handelsagent. Zo beslist u bijvoorbeeld zelf over de verpakking of om goederen verder te laten bewerken. U kunt ook als handelsagent werken. U zoekt dan voor een buitenlandse opdrachtgever klanten in Nederland. Dan bent u tussenpersoon. U krijgt daarvoor provisie (beloning). Het voordeel als handelsagent is dat u minder risico loopt.

Bekijk de verschillen tussen een importeur en een handelsagent.

Tips voor importeurs

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland?

De grafiek toont de invoerwaarde van goederen uit niet EU-landen per maand.

Bent u tevreden over deze pagina?