Handelsmissie Democratische Republiek Congo: marktkansen in de mijnbouw

Laatst gecontroleerd op:
9 april 2024
Gepubliceerd op:
25 maart 2024

Bent u actief in de mijnbouw of werkt u aan diensten en producten die voor deze sector relevant zijn? En bent u benieuwd naar de zakelijke kansen in de Democratische Republiek Congo? Ga dan van 10 tot en met 15 juni 2024 mee met de handelsmissie naar Lubumbashi. Een belangrijk onderdeel van de missie is het bezoek aan de DRC Mining Week, waar verantwoorde mijnbouw en lokale verwerking van mineralen op de agenda staan. 

PSD_Handelsmissie DRC Mining Week

Kansen in Zuidoost-Congo 

De Democratische Republiek Congo (DRC) is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. De DRC speelt een grote rol in de energietransitie en toeleveringsketen van elektronische apparaten en batterijen. 12% van de koperproductie en 70% van de kobaltproductie vindt in de DRC plaats. 

In 2023 ondertekenden de DRC en de Europese Unie (EU) een overeenkomst, waardoor Nederlandse partijen kunnen werken met grotere budgetten dan anders. Dit zorgt onder andere voor een betere samenwerking met de EU op gebied van risicovolle mineralen.

De DRC wil meer diversiteit in handelsrelaties. Er is daar belangstelling voor Europese producten en diensten en voor nieuwe partnerschappen en projecten. De mijnbouw biedt kansen voor veel toeleverende bedrijven. 

Voor wie?

Deze handelsmissie is interessant voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de mijnbouw. En ook voor Nederlandse bedrijven die werken aan diensten en producten die voor deze sector relevant zijn, bijvoorbeeld:

 • logistiek;
 • machines;
 • water;
 • energie;
 • geologie;
 • milieutechnologie;
 • ICT en communicatie.

Waarom deelnemen?

Door mee te doen aan deze handelsmissie:

 • leert u over de kansen in de Congolese mijnbouwsector;
 • kunt u netwerken met belangrijke partijen in de Congolese en Afrikaanse mijnbouwsectoren;
 • leert u over verantwoorde mijnbouw en lokale verwerking in de DRC;
 • leert u over markttrends, projectupdates en handelsmogelijkheden in strategische grondstoffen;
 • neemt u deel aan de DRC Mining Week.

Programma 

Programma DRC Mining Week

Engelstalige PDF

Overige informatie programma

Deelname en kosten

Deelname kost € 500 exclusief btw per bedrijf. Voor dit bedrag mogen maximaal 2 deelnemers per bedrijf mee. Deelname is op basis van 'first come, first served'. Maximaal 12 bedrijven kunnen mee met deze handelsmissie. 

U kunt tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. Na deze datum brengen wij u de volledige deelnemersbijdrage in rekening.

De prijs is inclusief deelname aan de gezamenlijke programma-onderdelen, gezamenlijk lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie. 

Let op: elk deelnemend bedrijf krijgt maximaal één toegangskaart voor de DRC Mining week. Kosten voor de toegangskaart voor een tweede persoon zijn voor eigen rekening.

Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. RVO is niet aansprakelijk voor eventuele annuleringskosten.

De voertaal in de DRC is Frans, de Mining Week is compleet tweetalig en de missie is Engelstalig.

Aanmelden

Meld u aan voor de handelsmissie naar de Democratische Republiek Congo. Doe dit vóór 22 april.

Let op: Deelnemende bedrijven moeten passen binnen de opzet en inhoudelijke focus van deze handelsmissie. Na uw aanmelding ontvangt u een automatische ontvangstbevestiging, maar dit betekent niet direct toelating tot de handelsmissie. Hiervoor ontvangt u na sluiting van de aanmeldperiode eventueel een definitieve bevestiging van de RVO-projectleider. 

Go/no-go beslissing  

Wij besluiten op 1 mei 2024 of deze missie doorgaat. Dit doen wij op basis van het aantal aanmeldingen.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen 

De Nederlandse overheid vindt internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (internationaal MVO) belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Hierin staan de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers.

Het naleven van de OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om mee te kunnen doen aan deze missie. Om te beoordelen of uw organisatie voldoet aan de voorwaarden, vragen wij u om na aanmelding een MVO-zelfscan in te vullen.

Overmachtsclausule

Internationale ontwikkelingen zoals pandemieën, klimaat en daarmee samenhangende (reis)beperkingen kunnen invloed hebben op het reisadvies. Als het reisadvies verandert tijdens de voorbereiding op deze missie, en dat gevolgen heeft voor de organisatie, dan kunnen wij besluiten de missie uit te stellen of te annuleren. Daar informeren wij deelnemers direct over. In dat geval rekenen wij geen deelnemerskosten. Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen risico.

Ondernemende vrouwen

Bent u een ondernemende vrouw met internationale ambities? De overheid zet zich in voor meer diversiteit en moedigt daarom ook specifiek vrouwelijke ondernemers aan om de internationale stap te maken via de Groei over Grenzen campagne. Bedrijven die internationaal zakendoen zijn namelijk productiever, innovatiever en succesvoller. Door mee te gaan met deze missie breidt u uw netwerk uit en vergroot u uw internationale kansen.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:
Thomas van den Boogerd, Projectmanager PSPS
E: vdboogerd@psps-ba.nl
T: +31 6 4837 1551

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
 • Nederlandse Ambassade in de Democratische Republiek Congo
 • PSPS Business Abroad
In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?