Vervoerders en expediteurs

Gepubliceerd op:
28 juli 2021

Een transporteur of een expediteur inschakelen voor uw goederenvervoer? Bekijk wat ze doen en lees hoe een transporteur of expediteur vindt.

Voor het vervoer van uw goederen naar of uit het buitenland  schakelt u een transporteur of eventueel een expediteur in. Een transporteur vervoert uw goederen daadwerkelijk, terwijl een expediteur het vervoer voor u regelt.

Vervoerders en expediteurs

Voor het vervoer sluit u een vervoersovereenkomst af met een transporteur (vervoerder). Een expediteur is een transportbemiddelaar, een soort tussenpersoon. Hij zorgt voor het vervoer van uw goederen en alles wat daarbij komt kijken.

Naast het vervoer regelt een expediteur dus ook de juiste documenten, de verzekering, het vervoer  van deur tot deur met verschillende vervoermiddelen (bijvoorbeeld bij vervoer over weg en water), de overslag bij de terminal en het uit- en inklaren bij de douane.

Vervoert u regelmatig volle vrachten naar vaste klanten in het buitenland? Schakel dan een transporteur in. Een transporteur vervoert de goederen daadwerkelijk. Kiest u voor een expediteur (omdat u bijvoorbeeld kleine zendingen heeft of omdat u graag de douaneformaliteiten uitbesteedt) dan regelt de expediteur een vervoerder.

Douane-expediteurs

Naast algemene expediteurs zijn er ook douane-expediteurs. Zij verzorgen de douaneprocedures als u goederen exporteert naar landen buiten de EU, of importeert uit landen buiten de EU.

Groupagediensten: goedkoper vervoer

Veel expediteurs bieden ook groupagediensten aan. Ze combineren kleinere zendingen van verschillende ondernemers tot grotere ladingen. Zo bedingen ze lagere prijzen bij transporteurs.

Hoe vindt u een vervoerder of expediteur?

Volle vrachten naar uw klant in Duitsland? Regel een vaste transporteur. En maak goede prijsafspraken. In tegenstelling tot de expediteur vervoert de transporteur de goederen daadwerkelijk.

Zoekt u naar Nederlandse transportbedrijven die internationaal vervoeren? Op de website van brancheorganisatie evofenedex vindt u een database met transporteurs. Het is mogelijk te selecteren op vervoersvorm, bestemming en specialiteit.

Een expediteur vindt u via Fenex, de brancheorganisatie voor expediteurs.

Of toch zelf vervoeren?

Vervoert u liever zelf uw goederen? Dat kan voordelen bieden.

  • U bent niet afhankelijk van een vervoerder.
  • U kunt goederen installeren bij uw klant of andere service verlenen als u de goederen aflevert.

Maar er zijn ook nadelen.

  • Eigen vervoer is vaak duurder. Een professionele vervoerder vervoert goederen van meerdere klanten (groupagediensten). Op de terugwegneemt hij vaak vracht mee, waardoor het vervoer goedkoper is.
  • U moet investeren in aanschaf en onderhoud van een vrachtwagen of andere transportmiddelen.

Voor eigen vervoer heeft u geen vergunning nodig. U moet wel aantonen dat het om eigen vervoer gaat. In landen buiten de EU heeft u voor eigen vervoer soms een ritmachtiging nodig. In de Vervoerswetgeving vindt u alle regels.

Bent u tevreden over deze pagina?