Ontwikkeling en innovatie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ontwikkeling en innovatie

12-10-2020

Financiering vinden voor uw innovaties kan lastig zijn. Voor financiers is het risicovol, want het perspectief is onbekend.

De overheid stimuleert innovatie, onder andere met de volgende regelingen.

 • DGGF voor start-ups
  U doet aan innovatieve productontwikkeling of introduceert een nieuw product voor ontwikkelingslanden. DGGF voor start-ups financiert een groot deel van uw plannen.
 • Vroegefasefinanciering (VFF)
  Van idee naar proof of concept: Vroegefasefinanciering overbrugt uw financieringsbehoefte tot aan de vervolginvestering. Interesse? Leg uw plan aan ons voor met de quickscan.
 • Innovatiekrediet
  Risicovolle technische of klinische ontwikkelprojecten financiert u deels met het Innovatiekrediet. Interesse? Check uw kansen op een succesvolle aanvraag met de Quickscan Innovatiekrediet of raadpleeg het stappenplan.
 • WBSO
  R&D activiteiten binnen uw bedrijf komen mogelijk in aanmerking voor korting op de loonbelasting. Snel meer weten? Bekijk dan de korte voorlichtingsfilm. Check uw kansen op een succesvolle aanvraag met de quickscan WBSO.
 • MIT
  In de vroege fase van innovatieve ontwikkeling zijn er subsidies voor bijvoorbeeld haalbaarheidsonderzoeken, samenwerking of het inkopen van kennis.
 • Speciaal mkb-instrument in Horizon 2020
  R&D activiteiten zijn ook met Europese subsidies te financieren. Het mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020 is bedoeld voor bedrijven met de ambitie om te groeien. Het gaat hierbij om internationaal georiƫnteerde, innovatieve bedrijven.
 • Horizon 2020: Maatschappelijke uitdagingen (Societal Challenges)
  De Horizon 2020 pijler Maatschappelijke uitdagingen (Societal Challenges) heeft als doel oplossingen te vinden voor grote maatschappelijke vraagstukken. De oplossing moet komen door een multidisciplinaire en integrale aanpak. Voor alle oproepen geldt als voorwaarde dat u samenwerkingen aangaat met meerdere Europese partijen.
 • Eurostars
  Bent u mkb-ondernemer in de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector en werkt u daarbij samen met partners in andere landen? De subsidieregeling Eurostars stimuleert snellere ontwikkeling en groei van kleine bedrijven. Bekijk voor een korte uitleg het filmpje van het Eureka-netwerk.
 • LIFE
  LIFE is een subsidieprogramma van de Europese Unie, gericht op innovatieve projecten die oplossingen bieden voor een Europees probleem rond milieu, natuur of klimaat. Een projectvoorstel indienen kan individueel of in samenwerking met andere partijen in Nederland of binnen de EU.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  Investeert u als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kunt u fiscaal voordeel behalen met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bekijk een infographic over de EIA.
 • MIA en Vamil
  Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
 • Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL) - BL plus
  Met een borgstellingskrediet voor de landbouw (BL) staat de overheid borg voor een deel van de bedrijfsfinanciering van landbouwondernemingen. Wilt u investeren in een landbouwinnovatie, bijvoorbeeld een nieuw stalconcept, waarbij u het primaire landbouwproduct onderscheidend in de markt wilt zetten? Dan komt u mogelijk voor een ruimere borgstelling (BL Plus) in aanmerking.

Kijk ook eens bij:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.