Service menu right

Financiering voor ondernemers: overzicht per fase

U heeft geld nodig voor uw bedrijfsplannen. De overheid kan u daarbij helpen met subsidies, fiscale instrumenten, financiering of investeringen.

Wat zijn de verschillen?

  • Subsidies ondersteunen bij activiteiten die geen financieel-economisch belang als (eerste) doel hebben. U kunt daarbij denken aan haalbaarheidsstudies of fundamenteel onderzoek. Subsidies hoeft u in de regel niet terug te betalen.
  • Fiscale instrumenten geven in specifieke situaties belastingverlaging, zoals de WBSO die korting geeft op de loonbelasting bij R&D.
  • Financiering en investeringen zet de overheid in als u activiteiten start die wél een financieel-economisch belang dienen. Hierbij kan het gaan om de uitbreiding van een bedrijf of het ontwikkelen en vermarkten van een nieuw product. Afhankelijk van de vorm lost u af, betaalt u rente of dividend.
Of u nu net start met uw bedrijf of wilt uitbreiden, maar ook als u denkt aan een overname of wanneer u over de grens uw mogelijkheden wilt beproeven: voor elke fase bieden wij u ondersteuning.
 

Voor welke fase zoekt u financiering?

U wilt een innovatief bedrijf starten of u bent net gestart
U wilt een bedrijf overnemen
U wilt groeien met uw bedrijf
U bent bezig met innovatie of R&D activiteiten
U wilt met uw onderneming over de grens de vleugels uitslaan
U heeft problemen met afbetaling en/of het krijgen van nieuwe financiering