Nederland Innovatieleider: Innovatieve samenwerking

In Nederland is veel innovatieve samenwerking tussen particuliere bedrijven en kennisinstellingen. Ook het mbk doet daar volop aan mee. Ons land scoort 'excellent' op het onderdeel publiek-private samenwerking (PPS).

Dat betekent dat bedrijven in Nederland er relatief veel in slagen om met kennisinstellingen samen te werken aan onderzoek en innovatie.

Praktijkvoorbeelden

Artinis
Energy Floors
G-Therapeutics
Innofest
LeydenJar
Urban Farmers
VirtualMedSchool

Artinis

Artinis ontwikkelde met steun van de WBSO een comfortabel, draagbaar en draadloos multichannel NIRS-systeem voor het meten van de hersenactiviteit. Het bijzondere is dat het systeem gegevens kan meten tijdens alle dagelijkse bezigheden, ook tijdens het slapen en sporten. Om inzicht krijgen in de relatie tussen voeding en het menselijk brein werkte Artinis samen met diverse (onderzoeks)partners.
Lees meer over Artinis.

Energy Floors

Duurzaamheid is een beweging. Een dansbeweging, als het aan Michel Smit, directeur van Energy Floors, ligt. Zijn bedrijf ontwikkelt vloeren waarbij het dansende publiek energie opwekt. Eerst richtte het bedrijf zich samen met de TU Delft en de TU Eindhoven op tijdelijke vloeren voor evenementen, inmiddels werkt Energy Floors aan vaste vloeren.
Lees meer over Energy Floors.

G-Therapeutics

Zwitserse wetenschappers is het voor het eerst gelukt om een gedeeltelijk verlamde aap weer normaal te laten lopen dankzij een 'hersenprothese'. En de mens is de volgende patiënt. G-Therapeutics is een Zwitsers-Nederlands bedrijf dat de techniek op de markt moet brengen. Het bedrijf, dat werkt aan elektrische stimulatie van gebieden in het ruggenmerg gecombineerd met fysiotherapie, kreeg in 2016 als eerste bedrijf het maximale Innovatiekrediet van € 10 miljoen.
Lees meer over G-Therapeutics.

Innofest

Innofest vertegenwoordigde Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2017. Op 23 november namen zij het in Tallinn (Estland) op tegen de andere meest originele en succesvolle initiatieven van overheden en publiek-private partnerschappen uit de EU. Innofest won de Grand jury prijs.

LeydenJar

LeydenJar Technologies B.V. ontwikkelt een batterij die 50% meer energie kan herbergen dan bestaande batterijen, op basis van een bestaande vinding van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Samen met uitmuntende experts op verschillende disciplines van kennisinstellingen uit binnen- en buitenland werkt LeydenJar aan de doorontwikkeling van de batterij.
Lees meer over Leydenjar.

UrbanFarmers

'Verse' groenten en vis leggen vaak duizenden kilometers af voordat ze op ons bord liggen. De productie kost veel water, energie, bestrijdingsmiddelen en grondstoffen. UrbanFarmers laat zien hoe het anders kan. UF002 De Schilde, ontstaan als een samenwerkingsproject tussen diverse partijen, is nu de grootste stadsboerderij van Europa.
Lees meer over UrbanFarmers.

VirtualMedSchool

De VirtualMedSchool ontwikkelde samen met Erasmus Medisch Centrum een serious game die artsen, verpleegkundigen en studenten gebruiken om te trainen op medisch handelen in acute situaties. In een artikel in Baaz.nl vertellen 3 bedrijven, waaronder de VirtualMedSchool, hoe ze elk op hun eigen wijze bij onze oosterburen voet aan wal kregen en hierbij gebruik maakten van de door RVO.nl ontwikkelde zakenpartnerscan.
Lees het volledige artikel in Baaz.nl van 2 januari 2017 of lees meer over de zakenpartnerscan.

 

Service menu right