Veelgestelde vragen over octrooien en het coronavirus | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over octrooien en het coronavirus

Heeft u het idee om iets te maken, ontwikkelen of hebt u een om de coronacrisis te bestrijden? Met onze veelgestelde vragen krijgt u meer inzicht in de octrooibescherming van uw idee of uitvinding.

Veelgestelde vragen

Ik maak iets dat bijdraagt aan de oplossing van de coronacrisis. Kan ik problemen krijgen omdat ik daarmee inbreuk pleeg op octrooien van anderen?

Ja dat kan, onderzoek daarom voordat u grote investeringen doet of u dingen maakt die vallen onder de bescherming van bestaande octrooien. Octrooicentrum Nederland helpt u met het vinden van de weg in de octrooidatabanken.

Kan Octrooicentrum Nederland voor mij onderzoeken of ik inbreuk pleeg of niet?

Nee dat kan niet. Wel kan Octrooicentrum Nederland helpen met het uitleggen van belangrijke rechten in uw specifieke situatie. Naast octrooien kunnen ook merkrecht, modelrecht en auteursrecht een rol spelen. Neem daarvoor contact op met octrooicentrum@rvo.nl.

Wat gebeurt er als iemand anders al vlak voor mij octrooi heeft aangevraagd?

Pas na 18 maanden worden octrooiaanvragen gepubliceerd en verleend. Na 18 maanden kunt u verleende octrooien vinden in de octrooidatabanken. Voor nog niet gepubliceerde octrooiaanvragen geldt dat u hierop geen inbreuk kunt maken, want u kon niet weten van de betreffende ingediende octrooiaanvraag. Als uw product precies overeenkomt met een eerder, ingediende octrooiaanvraag die later wordt gepubliceerd en verleend, bestaat de kans dat u wel inbreuk pleegt. Als u een octrooiaanvraag doet die precies overeenkomt met een eerdere octrooiaanvraag, die nog niet gepubliceerd is dan wordt de tweede aanvraag met terugwerkende kracht niet als nieuw gezien. Onderzoek daarom voorafgaand aan grote investeringen, dat u geen dingen maakt die vallen onder de bescherming van bestaande octrooien. Octrooicentrum Nederland helpt u de weg te vinden in de octrooidatabanken.

Ik wil mijn ontwerp gratis ter beschikking stellen. Loop ik dan ook het risico dat ik inbreuk pleeg?

Ja, ook als u een ontwerp of product gratis ter beschikking stelt, is het mogelijk dat u inbreuk pleegt op octrooien van iemand anders. Octrooicentrum Nederland legt u graag uit waar u als ondernemer aan moet denken.

Ik heb iets uitgevonden dat helpt om de coronacrisis te bestrijden. Kan ik nu octrooi aanvragen?

U kunt alleen octrooi aanvragen op iets wat technisch nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is. Bedenk vooraf ook of een octrooi u een behoorlijk concurrentievoordeel oplevert. Bij nieuwheid wordt alleen gekeken naar de datum van aanvragen van het octrooi en of de openbare bekendheid van de vinding in plaats van wie de eerste bedenker was. Omdat u waarschijnlijk niet de enige bent die op dit moment nadenkt over oplossingen voor de coronacrisis, is het van groot belang snel uw octrooiaanvraag in te dienen. Octrooicentrum Nederland voert een versneld, ori├źnterend octrooionderzoek bij uitvindingen die helpen om de coronacrisis te bestrijden.

Ik wil weten wat anderen al hebben ontwikkeld op een specifiek gebied. Hoe kom ik daarachter?

Als u iets ontwikkelt, is het verstandig om eerst in octrooidatabank Espacenet te kijken wat anderen al ontwikkelden. In Espacenet van het Europees Octrooibureau staan meer dan 110 miljoen octrooidocumenten uit meer dan 90 landen. Kijk op de Nederlandstalige versie: www.espacenet.nl of de Engelstalige versie: worldwide.espacenet.com. Op de pagina 'Zoeken in octrooien' vindt u uitleg over het zelf zoeken in octrooidatabanken. 

U kunt ook Octrooidatabank Lens raadplegen. In deze publieke octrooidatabank vindt u een speciale zoekstrategie voor coronagerelateerde producten zoals mondkapjes, apparatuur en diagnostiek. Via 'show query details' ziet u de aangerade woorden of classificaties. Ook Octrooidatabank Patentscope bevat vergelijkbare zoekhulpen. De aangegeven classificaties en zoekwoorden gebruikt u in elke octrooidatabank om te zoeken naar octrooipublicaties.

Heeft u hulp nodig? Octrooicentrum Nederland helpt u verder met zoekadviezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.