Brexit - U heeft een octrooi | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Brexit - U heeft een octrooi

29-10-2020

Een technisch product of productieproces kunt u beschermen met een octrooi.

Een octrooi is een exclusief recht: u kunt een ander verbieden uw uitvinding commercieel toe te passen in een bepaald rechtsgebied, voor een bepaalde periode.

Europees octrooi

Brexit heeft geen gevolgen voor Europese octrooien verleend door het Europees Octrooibureau. Deze octrooien zijn gebaseerd op het Europees Octrooiverdrag waaraan ook niet-EU landen zoals Zwitserland, Noorwegen en Turkije deelnemen. Ook voor lopende of toekomstige aanvragen voor een Europees octrooi verandert niets.

Het Verenigd Koninkrijk neemt niet deel aan het Unified Patent Court (UPC) en het unitair octrooi. Deelname kan zij niet verenigen met haar terugtrekking uit de Europese Unie. Het UPC zal bij octrooizaken namelijk ook EU-recht toepassen.

Britse aanvullende beschermingscertificaten

Op lopende aanvragen voor een Brits aanvullend beschermingscertificaat (ABC) voor geneesmiddelen of gewasbeschermingsmiddelen en op lopende aanvragen voor verlenging van een al verleend certificaat, blijven de betreffende ABC-verordeningen (EG) Nr. 1610/96 en (EG) Nr. 469/2009 van toepassing. Op grond hiervan verleende certificaten bieden dezelfde bescherming als onder de ABC-verordeningen (zie artikel 60 van het ontwerp van het terugtrekkingsakkoord).

Vragen?

Bekijk de video hieronder. Heeft u daarna nog vragen? Bel 088 042 42 42 (keuze 2, optie 3).

Kan ik na Brexit nog octrooi aanvragen in het Verenigd Koninkrijk?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.