Brexit - U heeft kwekersrechten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Brexit - U heeft kwekersrechten

20-02-2019

Het kwekersrecht is een intellectueel eigendomsrecht voor een nieuw plantenras. Kwekersrecht wordt toegekend aan degene die dat plantenras zelf heeft gekweekt of heeft ontdekt en ontwikkeld.

Het Communautair Bureau voor plantenrassen (CBP) voert de Europese regelgeving over kwekersrecht uit.

Communautair kwekersrecht

Communautaire kwekersrechten gelden ook alleen binnen de EU. Dus net als bij EU-merken en Gemeenschapsmodellen geldt: wat er gebeurt met de bescherming in het Verenigd Koninkrijk na Brexit hangt af of er een terugtrekkingsakkoord komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Bij een terugtrekkingsakkoord

Volgens het ontwerp van het terugtrekkingsakkoord (Draft Withdrawal Agreement) wordt een communautair kwekersrecht aan het einde van de overgangsperiode (dat is naar verwachting 31 december 2020) als nationaal VK-kwekersrecht van kracht (zie artikel 50(1)(c)). De inzet van de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is dat een communautair kwekersrecht automatisch en kosteloos wordt geregistreerd bij het Plant Variety Rights Office van het Animal & Plant Health Agency (APHA) en u dan dus niets hoeft te doen (zie artikelen 50(1)(c) en 51(1)+(2) van het ontwerp terugtrekkingsakkoord). De beschermingsduur van het Britse kwekersrecht is minimaal hetzelfde (zie artikel 50(6)(a)).

Op de vervaldatum van het betalen van het jaarlijks recht voor de instandhouding van het communautaire kwekersrecht bij het Community Plant Variety Office (CPVO), moet ook voor het overeenkomstige kwekersrecht voor het Verenigd Koninkrijk bij het APHA worden betaald (zie de artikel 51(4)).

In het geval dat een aanvraagprocedure voor een communautair kwekersrecht nog loopt aan het einde van de overgangsperiode, geeft het communautair kwekersrecht bij verlening (na de overgangsperiode) geen bescherming meer in het Verenigd Koninkrijk. U kunt voor uw beoogd kwekersrecht een aparte aanvraag bij het APHA voor een VK-kwekersrecht indienen binnen 6 maanden na de overgangsperiode. U kunt daarbij de indieningsdatum van uw communautaire kwekersrecht als voorrangsdatum inroepen (een zgn. ad hoc recht van voorrang, zie artikel 55(2)).

Bij geen terugtrekkingsakkoord

We weten niet hoe de situatie er juridisch uit gaat zien als er geen terugtrekkingsakkoord komt. Dat beslist de Britse overheid. U moet mogelijk uw kwekersrecht voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen bij het APHA.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Raad voor Plantenrassen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.