Brexit - U heeft merk- en/of modelrechten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Brexit - U heeft merk- en/of modelrechten

20-02-2019

Een merk is een teken waarmee u uw product of dienst onderscheidt van die van uw concurrenten.

Het uiterlijk van een gebruiksvoorwerp beschermt u door het tekeningen- of modellenrecht (kortweg modelrecht).

EU-merk en gemeenschapsmodel

EU-merken en Gemeenschapsmodellen zijn van kracht binnen de Europese Unie. Dus als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, biedt een EU-merk geen bescherming meer in het Verenigd Koninkrijk. Wat er gebeurt met de bescherming in het Verenigd Koninkrijk na Brexit hangt af of er een terugtrekkingsakkoord komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Bij een terugtrekkingsakkoord

Volgens het ontwerp van het terugtrekkingsakkoord (Draft Withdrawal Agreement) worden EU-merken en ingeschreven (geregistreerde) Gemeenschapsmodellen aan het einde van de overgangsperiode (dat is naar verwachting 31 december 2020) als nationale merken voor het Verenigd Koninkrijk van kracht (zie artikel 50(1)(a)). De inzet van de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is dat een EU-merk en een Gemeenschapsmodel automatisch en kosteloos wordt geregistreerd bij het UK Intellectual Property Office (UKIPO) en u dan dus niets hoeft te doen (zie de artikelen 50(1)(a) en 51(1)+(2) van het ontwerp terugtrekkingsakkoord).
Pas als u het EU-merk of Gemeenschapsmodel bij het EU Intellectual Property Office (EUIPO) vernieuwt, moet u ook het overeenkomstige merk voor het Verenigd Koninkrijk bij het UKIPO vernieuwen (zie de artikelen 50(4) en 51(4)).
Als een procedure voor de inschrijving van een EU-merk nog loopt aan het einde van de overgangsperiode, geeft het EU-merk bij inschrijving (na de overgangsperiode) geen bescherming meer in het Verenigd Koninkrijk. U kunt voor uw beoogde merk een apart depot (aanvraag) voor hetzelfde merk voor het Verenigd Koninkrijk indienen bij het UKIPO. Als u dat binnen 6 maanden na de overgangsperiode doet, kunt u de depotdatum van uw EU-merkaanvraag inroepen (een zogenaamd ad hoc recht van voorrang, zie artikel 55(1)).
Volgens het ontwerp van het terugtrekkingsakkoord blijft een niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel van kracht als een nationaal ongeregistreerd modelrecht in het Verenigd Koninkrijk. De beschermingsomvang en de beschermingsduur van dit overeenkomstige ongeregistreerde VK-modelrecht is (ten minste) hetzelfde als het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel (artikel 53).

Bij geen terugtrekkingsakkoord

Het UKIPO maakte op haar website bekend , dat als er geen terugtrekkingsakkoord wordt gesloten (dus bij 'een cliff-edge Brexit'), het voornemen is om ook dan alle EU-merken en alle ingeschreven gemeenschapsmodellen automatisch om te zetten in een overeenkomstig merk in het Verenigd Koninkrijk. Dit om zo de continuïteit van de merkbescherming te verzekeren. Concrete regelingen zijn echter nog niet bekend gemaakt.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.