Versneld octrooi-onderzoek naar coronabestrijdingsmiddelen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Versneld octrooi-onderzoek naar coronabestrijdingsmiddelen

16-11-2020

Ondernemers die werken aan nieuwe middelen om het coronavirus te bestrijden, kunnen bij Octrooicentrum Nederland terecht met al hun vragen over de rechten op hun uitvinding. Via een versnelde procedure krijgt u binnen 2 werkdagen een eerste inzicht in wat er al door anderen is geoctrooieerd en van welke bestaande, technische oplossingen u gebruik kunt maken.

De versnelde procedure – 2 werkdagen in plaats van 4 circa werkweken - voor onderzoeken naar coronabestrijdingsmiddelen geeft u handvatten om uw onderzoek voort te zetten. De informatie helpt u ook op weg om een beslissing te nemen om de markt te betreden of om uiteindelijk zelf octrooi aan te vragen.

Inhoud octrooi-onderzoek

De basis van het versnelde octrooi-onderzoek is informatie uit digitale octrooidatabanken zoals Espacenet. Het versnelde octrooi-onderzoek bevat:

  • een lijst met publicaties die relevant zijn bij het beantwoorden van de vraag van de ondernemer;
  • de zoekstrategie die is gebruikt om deze publicaties te vinden, zodat ondernemers zelf verder kunnen zoeken in octrooidatabank Espacenet;
  • contactgegevens van een octrooispecialist van Octrooicentrum Nederland waarmee ondernemers hun business-strategie verder kunnen bespreken.

Voorwaarden aanvragen versnelde procedure

Aanvragen voor de versnelde procedure moeten aan 2 eisen voldoen:

  • uw uitvinding moet een rol spelen in de beheersing van het coronavirus;
  • uw uitvinding moet substantiële impact hebben.

Octrooi-experts bekijken per aanvraag of uw aanvraag aan de eisen voldoet.

Let op: het versnelde octrooi-onderzoek is géén Freedom-to-Operate-onderzoek. Dit onderzoek geeft antwoord op vragen als "Waar kan ik de markt op zonder dat ik inbreuk pleeg?" en "Welke ruimte heb ik om te handelen?". Het onderzoek is ook géén bindend advies over de nieuwheid van uw uitvinding. Hiervoor kunt u terecht bij een octrooigemachtigde.

Aanvragen

Wilt u gebruikmaken van deze mogelijkheid? Vul dan het aanvraagformulier in.

Heeft u vragen over dit formulier of de procedure, stuur dan een email met een terugbelverzoek naar octrooicentrum@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.