PCT-procedure | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

PCT-procedure

24-09-2020

U kunt via één procedure octrooi aanvragen bij alle landen die aangesloten zijn bij het Patent Cooperation Treaty (PCT).

De PCT-procedure volgt de algemene procedure. Hoe de hele procedure precies werkt, leest u in de ‘Applicants guide’ (gids voor aanvragers). Een samenvatting, toegespitst op Nederland, vindt u bij aanvragen PCT bij Octrooicentrum Nederland.

De aanvraag moet aan de vormvereisten voldoen. Dit zijn eisen aan bijvoorbeeld het papierformaat en de kantlijnen. De vormvereisten zijn hetzelfde als bij een Nederlandse octrooiaanvraag.

U dient de aanvraag in bij:

  • Octrooicentrum Nederland (onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) of bij een ander nationaal octrooibureau. Lees hoe u uw aanvraag indient bij het Octrooicentrum Nederland.
  • Het Europees Octrooibureau (EOB).
  • De World Intellectual Property Organization (WIPO) (uitvoerder van het Patent Cooperation Treaty).
Zowel Octrooicentrum Nederland als het EOB sturen de aanvraag door naar de WIPO.


U moet een onderzoek naar de stand van de techniek laten uitvoeren. Dit wordt uitgevoerd door een International Search Authority (ISA). Bij een aanvraag vanuit Nederland is dit het Europees Octrooibureau (EOB). Heeft u bij een nationale aanvraag voor een internationaal onderzoek gekozen, dan kunt u dit onderzoek in de PCT-procedure nog een keer gebruiken en zo tijd en geld uitsparen. Een Nederlands 'nationaal' onderzoek is niet bruikbaar in een PCT-aanvraagprocedure.

Op basis van het onderzoek naar de stand van de techniek kunt u uw octrooiaanvraag op bepaalde punten verbeteren. Op uw verzoek wordt uw aanvraag vervolgens voorlopig beoordeeld.

Zo snel mogelijk na 18 maanden na de eerste indieningsdatum publiceert de WIPO de octrooiaanvraag.

Uiterlijk 30 maanden na de indieningsdatum start het nationale deel van de octrooiaanvraag. De nationale of regionale octrooibureaus beoordelen de octrooiaanvraag (bij een getoetst octrooi) en verlenen eventueel het octrooi.

Wilt u uiteindelijk in Nederland octrooi, dan kiest u nu voor een Europees octrooi. Het EOB beoordeelt uw aanvraag. U krijgt dus een getoetst octrooi. Als het Europese octrooi verleend wordt, moet u het octrooi daarna nog laten registreren in bijvoorbeeld Nederland.

Tijdlijn

Raadpleeg de tijdlijn van de octrooiprocedure PCT in de infographic.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.