Procedure Europees octrooi | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Procedure Europees octrooi

24-09-2020

U vraagt uw Europese octrooi direct aan bij het Europees octrooibureau (EOB).

Het Europese octrooi volgt de algemene procedure.

U kunt uw aanvraag bij het Europees octrooibureau indienen in het Duits, Frans of Engels. Later kunnen andere talen nodig zijn voor de nationale registratie en de correspondentie met de nationale octrooicentra.

De aanvraag moet aan de vormvereisten voldoen. Dit zijn eisen aan bijvoorbeeld het papier en de kantlijnen. De vormvereisten zijn hetzelfde als bij een Nederlandse octrooiaanvraag.

U moet een onderzoek naar de stand van de techniek laten uitvoeren. Heeft u bij een nationale aanvraag voor een internationaal onderzoek gekozen dan kunt u dit onderzoek nog een keer gebruiken en zo tijd en geld uitsparen. Een Nederlands 'nationaal' onderzoek is niet bruikbaar in een Europese aanvraagprocedure.

18 maanden na de prioriteitsdatum publiceert het Europees octrooibureau de aanvraag.

Het duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar voor het octrooi verleend is.

Daarna moet u het laten registreren in de landen waar u octrooi wilt. In sommige landen moet u binnen 3 maanden na de verlening een vertaling indienen in de landstaal. Er zijn ook landen die geen vertaling vragen en er zijn landen waar het niet hoeft omdat de oorspronkelijke tekst al in de landstaal was.

Gedurende 9 maanden na de verleningsdatum kunnen derden bij het EOB bezwaarschriften tegen het octrooi indienen. Een oppositieprocedure kan leiden tot wijziging van de tekst van het octrooi of een herroeping van het octrooi.

Tijdlijn

Raadpleeg de tijdlijn van de octrooiprocedure Europa in de infographic.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.