Voor welke landen aanvragen? | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Voor welke landen aanvragen?

17-01-2020

Een octrooi geldt altijd voor een bepaald land of een groep landen. De vraag is dus voor  welke landen u octrooi aanvraagt. Voor elk land kost een octrooi u geld en tijd, dus het heeft geen zin octrooien aan te vragen waarvan u weinig profijt verwacht.  

U moet per land bedenken of het de moeite waard is om octrooi aan te vragen. Dit is afhankelijk van allerlei factoren. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kost het octrooi, inclusief alle extra kosten voor bijvoorbeeld vertalingen en octrooigemachtigden?
  • Hoe groot is de markt en hoeveel winst denkt u te gaan maken?
  • Hoe groot is de kans dat iemand uw uitvinding namaakt?  Hoeveel concurrenten heeft u bijvoorbeeld in dat land?
  • als iemand toch uw uitvinding namaakt, kunt u dan succesvol juridische stappen ondernemen? In sommige landen is de handhaving van octrooien en ander intellectueel eigendom slecht geregeld.
  • Kunt u uw uitvinding in sommige landen op een andere manier beschermen bijvoorbeeld met merk- of modelbescherming of door geheimhouding? Lees hier meer over bij Octrooien en intellectueel eigendom.
  • Kent u de taal van dat land? Niet alleen de aanvraag van het octrooi gaat in de taal van het land, ook na die tijd houdt u contact in die taal. In sommige landen kunt u meer dan één taal gebruiken en u kunt natuurlijk een vertaler inschakelen.
  • Hoe lang duurt de aanvraagprocedure? Als uw uitvinding snel veroudert kan de aanvraagprocedure te lang zijn.

Houd rekening met de toekomst: een land dat nu nog niet interessant is, kan dat nog wel worden. Bijvoorbeeld omdat u daar uw uitvinding kunt verkopen via licenties.

Aanvragen

U kunt in een land octrooi aanvragen bij het nationale octrooibureau. Maar er zijn ook aanvraagprocedures waarmee u voor meer landen tegelijk octrooi aanvraagt. Zo is er een Europese route en een wereldroute (PCT). U leest hier meer over bij Octrooi aanvragen voor het buitenland.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.