Service menu right

Octrooi? Of anders beschermen?

Stel u heeft een idee. Als u dat heeft uitgewerkt, kunt u het beschermen tegen gebruik door anderen. Het wordt dan uw ’intellectueel eigendom’ (IE). Gaat het om een technisch product of productieproces, dan spreken we van een 'uitvinding'.

Of u uw intellectueel eigendom wilt beschermen en hoe dat kan, begint met de volgende vragen:

 • Wat wilt u beschermen (een machine, een tekst, een logo, een model, een plantenras)?
 • In welke landen wilt u het beschermen?
 • Hoe lang wilt u het blijven beschermen?
 • Wat moet u doen om het intellectueel eigendomsrecht te krijgen en te houden?
 • Wat moet u daarvoor betalen?
 • Wat bent u bereid te ondernemen als iemand toch uw uitvinding, creatie of idee namaakt of gebruikt?

Let op: denk al tijdens het innovatie- of creatieproces na over hoe u uw intellectueel eigendom wilt beschermen. Als u bijvoorbeeld anderen vertelt over uw uitvinding dan kan het gevolg daarvan zijn dat het geen zin meer heeft nog octrooi aan te vragen!

  Verschillende vormen

  Er zijn verschillende vormen om uw kennis te beschermen. Deze zijn afzonderlijk of in combinatie te gebruiken:

  Bedrijfsgeheim

  In sommige gevallen is geheimhouden een goed alternatief voor een octrooi. De samenstelling van het product of de werking van het proces moet dan niet gemakkelijk te achterhalen en te reproduceren zijn. Lees meer over bedrijfsgeheim.

  Breng uw intellectuele eigendom in kaart

  Wilt u inzicht krijgen in hoe u uw idee kan beschermen? Doe dan de ideeSCAN. Het invullen van de online vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag. U krijgt meteen een te downloaden rapport. Hiermee krijgt u een goed beeld van de intellectuele eigendomsrechten die van toepassing zijn op uw situatie. Ook krijgt u tips waarmee u aan de slag kan om uw ideeën te beschermen.

  Veelgestelde vragen

  Lees de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over octrooien en enkele andere vormen om uw kennis te beschermen.

  IE Kompas

  In het animatiefilmpje IE-kompas ziet u welke intellectuele eigendomsrechten veel worden gebruikt in verschillende sectoren. Klik in de animatie op de plustekens (+) voor meer informatie.

  Kunt u het animatiefilmpje niet bekijken? U vindt een aanklikbare versie van het IE-kompas hieronder.

  Idee vastleggen

  U kunt uw idee of creatie laten vastleggen in het i-DEPOT. Dat kan ook bij een notaris. Deze legt uw idee vast en maakt een akte op. Daarmee heeft u een officieel bewijsmiddel waarmee u later kunt bewijzen op welke datum u uw idee of creatie al had. Bijvoorbeeld een muziekstuk, uitvinding of ontwerp.
  Let op: met het i-DEPOT of de akte van de notaris legt u alleen een datum vast. Het geeft u geen (intellectueel) eigendomsrecht en biedt dus ook geen bescherming!

  Tekens

  Er zijn speciale tekens zoals © om de bescherming aan te geven. Bekijk hieronder een overzicht van deze tekens.

  Bent u tevreden over deze pagina?

  Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
  U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
  Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
  Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
  De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.