Bescherming streekproducten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bescherming streekproducten

18-04-2018

Streekproducten (landbouwproducten of levensmiddelen) kunt u in de Europese Unie beschermen als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit (GTS), als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

Streekproducten zijn bijvoorbeeld Gorgonzola, Ardenner ham en Mozzarella. Voorbeelden uit Nederland zijn Opperdoezer Ronde, Westlandse Druif en Basterdsuiker.

Een beschermd streekproduct moet voldoen aan een aantal voorschriften, bijvoorbeeld over de productiemethode, de productsamenstelling en de geografische oorsprong. Deze voorschriften zijn beschreven in het productdossier voor dat product.

Iedereen die het product maakt volgens de voorschriften in het productdossier, mag de aangegeven naam voeren. Daarin verschillen deze beschermingsvormen van een merk, dat alleen de houder van dat merk mag gebruiken.

De bescherming geldt alleen binnen de EU en is gratis voor de aanvrager.
Het aanvragen van de registratie als streekproduct doet u via AGOS (Adviescommissie geografische aanduidingen). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is het secretariaat van de adviescommissie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.